Brak okresu po odstawieniu Provera - Co zrobić?

Jeśli po odstawieniu leku Provera miesiączka nie wystąpi w ciągu 3-7 dni, wskazana jest konsultacja z lekarzem w celu zidentyfikowania przyczyny i ustalenia dalszego leczenia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/provera/brak-okresu-po-odstawieniu-provera-co-zrobic

Hej dziewczyny! Odstawiłam Proverę 3 tygodnie temu i nadal nie mam okresu. Czy to normalne? Miało przyjść w ciągu kilku dni, a tu nic… Zaczynam się stresować, bo wszystko było u mnie zawsze w miarę regularne (pomijając to, że w ogóle musiałam brać Proverę :sweat_smile:). Czuję się trochę jak bomba zegarowa – bolą mnie piersi, brzuch trochę pobolewa, ale nic się nie dzieje. Test ciążowy negatywny. Miałyście tak? Jak długo u Was to trwało?

Ooo, miałam dokładnie to samo! Odstawiłam Proverę i czekałam – dzień, dwa, tydzień… i nic. Zaczęłam panikować, czy wszystko jest ok, czy coś się nie rozregulowało, czy przypadkiem nie jestem jakimś medycznym ewenementem :sweat_smile:.

Czułam się jak przed okresem – piersi obolałe, brzuch napięty, cera się pogorszyła (bo przecież jak hormony szaleją, to od razu muszą zaatakować twarz :woman_facepalming:). Byłam przekonana, że okres zaraz przyjdzie, a tu… cisza. Każdego dnia myślałam: „na pewno jutro” – i tak mijały kolejne dni.

W końcu, po ponad trzech tygodniach, stało się – najpierw jakieś dziwne plamienie, a potem normalny okres. Jakby organizm w końcu sobie przypomniał, co miał robić :joy:.

Co mnie to nauczyło? Że po Proverze każda reaguje inaczej i czasem potrzeba czasu, żeby wszystko wróciło do normy. Wiem, że trudno się nie stresować, ale serio – im mniej o tym myślałam, tym lepiej się czułam. Nie pomagały ani herbatki, ani czekanie „na siłę” – po prostu przyszło samo. Daj sobie jeszcze trochę czasu, zajmij się czymś innym, a organizm w końcu się ogarnie