Mam okres w trakcie brania Provery - Co zrobić?

Wystąpienie krwawienia podczas przyjmowania Provery jest częstym działaniem niepożądanym. Jeśli krwawienie jest intensywne lub utrzymuje się, skonsultuj się z lekarzem.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/provera/mam-okres-w-trakcie-brania-provery-co-zrobic

Hej dziewczyny! Mam takie pytanie, bo jestem totalnie zdezorientowana. Biorę Proverę od tygodnia, a tu nagle, niespodzianka — dostałam okres! Czy to normalne? Co mam teraz robić? Odstawić lek czy dalej brać? Dodam, że ginekolog przepisał mi Proverę na uregulowanie cyklu, bo mam straszne problemy z nieregularnymi miesiączkami. Teraz już sama nie wiem, czy wszystko jest ok. Któraś z Was miała podobnie? Pomóżcie, bo stresuję się jak nie wiem co!

Spokojnie, wiem, co czujesz, bo sama przez to przechodziłam. Miałam identyczną sytuację rok temu. Lekarz przepisał mi Proverę na wywołanie okresu, a tu nagle bach! Krwawienie w trakcie brania! Myślałam, że coś jest nie tak, wpadłam w panikę i od razu zaczęłam googlować. No i wiesz co? Okazało się, że to całkiem normalne!

U mnie było tak, że pierwsze cykle po rozpoczęciu brania Provery to była jedna wielka loteria. Raz okres przyszedł w środku, raz w ogóle nie przyszedł. Ponoć to się zdarza, bo organizm musi się przyzwyczaić do hormonów. Zadzwoniłam wtedy do mojego ginekologa (bo inaczej bym oszalała!) i powiedział, żebym nie przerywała brania, tylko dokończyła opakowanie. No i faktycznie — wszystko się unormowało po jakimś czasie.

Moja kumpela też brała Proverę i miała podobne jazdy. Z tego co mówiła, jej lekarz powiedział, że to może się zdarzyć, jak masz rozregulowane hormony. Ważne, żeby się nie stresować (choć wiem, że łatwo mówić) i po prostu pilnować dawek. Ja nauczyłam się jednej rzeczy — przy takich lekach trzeba uzbroić się w cierpliwość. No i czasem pytać na forach, bo wiadomo, że wsparcie od innych kobiet zawsze pomaga!

Trzymaj się, dziewczyno! Jak coś, pisz — nie jesteś w tym sama.