Candepres rano czy wieczorem?

Candepres można przyjmować zarówno rano, jak i wieczorem. Najważniejsze jest, aby brać lek codziennie o tej samej porze, ponieważ działa on przez około 24 godziny i utrzymuje stabilne obniżenie ciśnienia. Wiele osób przyjmuje go rano, ale jeśli powoduje senność lub zawroty głowy, można stosować go wieczorem.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/candepres/czy-candepres-obniza-cisnienie/

Hej wszystkim. Mam pytanie do osób, które biorą Candepres na nadciśnienie. Lekarz przepisał mi niedawno 8 mg kandesartanu, bo od jakiegoś czasu mam podwyższone ciśnienie i zaczęło się to robić problematyczne. W ulotce niby jest napisane, że bierze się raz dziennie, ale nigdzie nie jest jasno powiedziane czy lepiej rano czy wieczorem.

Na początku brałam go rano razem z innymi lekami, ale mam wrażenie, że czasami robi mi się trochę słabo i lekko kręci mi się w głowie. Zastanawiam się więc czy może lepiej brać go wieczorem przed snem.

Jak to wygląda u Was? Candepres rano czy wieczorem? Czy zmiana pory coś u Was zmieniła w samopoczuciu albo w kontroli ciśnienia? Chętnie poczytam Wasze doświadczenia, bo dopiero zaczynam z tym lekiem i trochę się wszystkiego uczę.

U mnie było dokładnie tak samo na początku. Też się zastanawiałam czy Candepres brać rano czy wieczorem, bo lekarz powiedział tylko, że raz dziennie i tyle. Najpierw brałam rano po śniadaniu, ale przez pierwsze dni miałam takie dziwne uczucie osłabienia i lekkie zawroty głowy, zwłaszcza jak szybko wstałam z krzesła.

Później koleżanka z pracy, która też ma nadciśnienie i bierze podobny lek, powiedziała mi że ona bierze wieczorem przed snem i lepiej się czuje. Spróbowałam i powiem szczerze, że u mnie się to sprawdziło. Biorę tabletkę około 22:00, idę spać i właściwie nie czuję żadnych skutków ubocznych.

Ciśnienie też się ładnie wyrównało. Wcześniej miałam około 150/95, a teraz najczęściej jest 125-130 na 80. Rano mierzę i jest w porządku.

Każdy organizm reaguje trochę inaczej, ale u mnie wieczorne branie Candepresu sprawdziło się lepiej. Najważniejsze chyba żeby brać o tej samej porze.

Ja biorę Candepres rano i u mnie to się sprawdza najlepiej. Mam nadciśnienie od kilku lat, trochę przez stres, trochę geny, bo u mnie w rodzinie prawie każdy ma problem z ciśnieniem.

Na początku też kombinowałam z porą brania leku, bo czytałam w internecie różne opinie. Spróbowałam nawet przez chwilę brać wieczorem, ale wtedy jakoś dziwnie się czułam rano – jakby lek dopiero wtedy zaczynał działać i miałam takie lekkie zawroty głowy.

Teraz biorę Candepres około 8 rano po śniadaniu razem z kawą (wiem, kawa i ciśnienie to temat rzeka, ale jedna dziennie musi być :sweat_smile:). Ciśnienie mam teraz mniej więcej 120-130 na 80, więc jak dla mnie jest bardzo dobrze.

Mój mąż też bierze leki na ciśnienie i jego lekarz mówił, że najważniejsze to brać codziennie o tej samej godzinie, bo wtedy lek działa najbardziej stabilnie.

Więc moim zdaniem wszystko zależy od organizmu. Jednym pasuje rano, innym wieczorem, ale regularność to chyba podstawa.