Nedal rano czy wieczorem?

Zwykle lek Nedal zaleca się przyjmować rano, aby zapewnić stałe stężenie substancji czynnej w organizmie przez cały dzień.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nedal/kiedy-brac-nedal-rano-czy-wieczorem/

Od niedawna biorę Nedal na ciśnienie (5 mg) i mam dylemat – lepiej brać go rano czy wieczorem? Lekarz powiedział „jak wygodniej”, ale wiadomo, każdy organizm inny. Jak to jest u Was w praktyce? Bo ja po porannym czuję się trochę jakby mnie ktoś spowolnił :neutral_face:

Ja zaczynałam brać rano, bo tak mi się wydawało logicznie – tabletki, kawa, dzień startuje. Ale powiem Ci szczerze, pierwsze tygodnie były średnie. Senność, brak energii, jakby mi ktoś watę do głowy włożył. W pracy ledwo się zbierałam. Przeczytałam tu na forum, że sporo osób bierze wieczorem, więc spróbowałam.

I u mnie to był strzał w dziesiątkę. Biorę wieczorem przed snem i jest dużo lepiej. Śpię normalnie, rano wstaję bez tego „zamulenia”, a ciśnienie i tak trzyma się w normie. Z tego co zauważyłam, to nie chodzi o to czy rano czy wieczorem „działa”, tylko jak Ty się po nim czujesz. Każdy musi to trochę pod siebie ustawić.

U mnie odwrotnie – wieczorem nie dałam rady. Brałam Nedal na noc i niby zasypiałam, ale rano miałam takie uczucie, jakby mnie ktoś przejechał walcem. Do tego kręciło mi się w głowie przy wstawaniu. Przerzuciłam się na ranek i jest ok.

Z tego co wiem, Nedal działa długo, więc pora nie jest aż tak krytyczna, tylko ważne żeby brać o stałej godzinie. Moja sąsiadka też go bierze i mówiła, że na początku kombinowała, a teraz już nawet nie myśli – bierze zawsze rano i ma spokój. Ja bym powiedziała tak po ludzku: jak po poranku jesteś zombie – spróbuj wieczorem, jak po wieczorze masz zjazd – wróć do rana. Trzeba chwilę poobserwować siebie, bo każdemu coś innego pasuje.