Diaprel MR należy przyjmować raz dziennie, najlepiej podczas śniadania, aby zminimalizować ryzyko hipoglikemii. Diaprel MR, zawierający gliklazyd jako substancję czynną, jest lekiem przeciwcukrzycowym przeznaczonym do regulacji poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.
Mam pytanie do osób, które biorą Diaprel MR na cukrzycę typu 2. Lekarz powiedział mi, żebym brała tabletkę rano, ale znajoma twierdzi, że ona bierze wieczorem i też jest dobrze. Trochę mnie to zastanawia, bo nie wiem czy jest jakaś różnica w działaniu. Czy Diaprel MR lepiej brać rano czy wieczorem? Jak to wygląda u Was w praktyce i czy zauważyliście jakieś różnice w poziomie cukru?
Ja biorę Diaprel MR rano do śniadania i tak mi zalecił diabetolog. Na początku też miałam wątpliwości, bo jak się czyta różne fora to każdy pisze co innego. U mnie to wygląda tak, że rano wstaję, jem śniadanie i razem z nim biorę tabletkę. Lekarz tłumaczył mi, że ten lek działa przez wiele godzin i dlatego najlepiej brać go rano, żeby kontrolował cukier w ciągu dnia.
Powiem szczerze, że jak zaczęłam brać go regularnie rano to cukry po śniadaniu i obiedzie były dużo lepsze. Wcześniej miałam takie skoki do 180–200, a teraz raczej trzyma się bliżej normy. Raz mi się zdarzyło zapomnieć rano i wzięłam później w ciągu dnia i wtedy trochę gorzej się czułam, miałam takie lekkie osłabienie.
Moja koleżanka z pracy też bierze ten lek i ona też mówiła, że lekarz jej powiedział żeby brać rano razem z posiłkiem, bo wtedy jest mniejsze ryzyko spadku cukru w nocy. Ja się tego trzymam i póki co jest ok. Wiadomo, każdy organizm reaguje trochę inaczej, ale u mnie rano zdecydowanie się sprawdza.
Ja też mam cukrzycę typu 2 i biorę Diaprel MR już chyba trzeci rok. U mnie historia była trochę inna, bo na początku lekarz rodzinny nic dokładnie nie powiedział o porze brania i brałam go jak mi pasowało. Kilka razy wzięłam nawet wieczorem, bo rano zapominałam.
I powiem tak – wieczorem u mnie to nie był dobry pomysł. Parę razy w nocy budziłam się z takim dziwnym uczuciem, poty, drżenie rąk i ogólnie słabo. Zmierzyłam cukier i wyszedł bardzo niski. Dopiero potem diabetolog mi wytłumaczył, że ten lek pobudza trzustkę do produkcji insuliny i dlatego najlepiej brać go rano przy śniadaniu.
Teraz mam taką rutynę, że tabletka zawsze rano do pierwszego posiłku i już nie mam tych nocnych spadków. Cukry w ciągu dnia są bardziej stabilne i ogólnie czuję się dużo lepiej. Też słyszałam od kilku osób na grupie cukrzycowej, że większość bierze rano.