Diaprel MR rano czy wieczorem?

Diaprel MR należy przyjmować raz dziennie, najlepiej podczas śniadania, aby zminimalizować ryzyko hipoglikemii. Diaprel MR, zawierający gliklazyd jako substancję czynną, jest lekiem przeciwcukrzycowym przeznaczonym do regulacji poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/diaprel-mr/kiedy-brac-diaprel/

Mam pytanie do osób, które biorą Diaprel MR na cukrzycę typu 2. Lekarz powiedział mi, żebym brała tabletkę rano, ale znajoma twierdzi, że ona bierze wieczorem i też jest dobrze. Trochę mnie to zastanawia, bo nie wiem czy jest jakaś różnica w działaniu. Czy Diaprel MR lepiej brać rano czy wieczorem? Jak to wygląda u Was w praktyce i czy zauważyliście jakieś różnice w poziomie cukru?

Ja biorę Diaprel MR rano do śniadania i tak mi zalecił diabetolog. Na początku też miałam wątpliwości, bo jak się czyta różne fora to każdy pisze co innego. U mnie to wygląda tak, że rano wstaję, jem śniadanie i razem z nim biorę tabletkę. Lekarz tłumaczył mi, że ten lek działa przez wiele godzin i dlatego najlepiej brać go rano, żeby kontrolował cukier w ciągu dnia.

Powiem szczerze, że jak zaczęłam brać go regularnie rano to cukry po śniadaniu i obiedzie były dużo lepsze. Wcześniej miałam takie skoki do 180–200, a teraz raczej trzyma się bliżej normy. Raz mi się zdarzyło zapomnieć rano i wzięłam później w ciągu dnia i wtedy trochę gorzej się czułam, miałam takie lekkie osłabienie.

Moja koleżanka z pracy też bierze ten lek i ona też mówiła, że lekarz jej powiedział żeby brać rano razem z posiłkiem, bo wtedy jest mniejsze ryzyko spadku cukru w nocy. Ja się tego trzymam i póki co jest ok. Wiadomo, każdy organizm reaguje trochę inaczej, ale u mnie rano zdecydowanie się sprawdza.

Ja też mam cukrzycę typu 2 i biorę Diaprel MR już chyba trzeci rok. U mnie historia była trochę inna, bo na początku lekarz rodzinny nic dokładnie nie powiedział o porze brania i brałam go jak mi pasowało. Kilka razy wzięłam nawet wieczorem, bo rano zapominałam.

I powiem tak – wieczorem u mnie to nie był dobry pomysł. Parę razy w nocy budziłam się z takim dziwnym uczuciem, poty, drżenie rąk i ogólnie słabo. Zmierzyłam cukier i wyszedł bardzo niski. Dopiero potem diabetolog mi wytłumaczył, że ten lek pobudza trzustkę do produkcji insuliny i dlatego najlepiej brać go rano przy śniadaniu.

Teraz mam taką rutynę, że tabletka zawsze rano do pierwszego posiłku i już nie mam tych nocnych spadków. Cukry w ciągu dnia są bardziej stabilne i ogólnie czuję się dużo lepiej. Też słyszałam od kilku osób na grupie cukrzycowej, że większość bierze rano.