Chudnięcie a Visanne

Chudnięcie podczas terapii Visanne zdarza się rzadko – lek częściej powoduje zatrzymanie wody i przyrost masy ciała. Jeśli jednak kobieta chudnie w trakcie leczenia, zwykle jest to związane z jej stylem życia, metabolizmem lub dodatkowymi schorzeniami, a nie bezpośrednio z samym Visanne.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/visanne/czy-po-leku-visanne-sie-tyje-

Cześć! Staram się schudnąć, ale idzie mi to bardzo ciężko. Czy Visanne może mieć wpływ na wagę? Czy można schudnąć podczas stosowania Visanne? Co powinnam zrobić, żeby zrzucić kilogramy?

To dość często spotykany skutek uboczny, ale większość badań pokazuje, że średni przyrost masy ciała jest raczej niewielki i nie różni się znacząco od tego, co obserwuje się u kobiet przyjmujących placebo. Oczywiście zdarzają się osoby, które przytyły znacznie więcej niż średnia, ale są też takie, które schudły (tak jak ja), więc to tylko bardzo ogólna zasada.

Mechanizm odpowiedzialny za zmianę wagi to zwykle zwiększony apetyt albo napady łaknienia. Często samoistnie stabilizuje się to w ciągu pierwszych kilku miesięcy terapii. Warto zastanowić się, czy nie jesz więcej niż dawniej – zarówno jeśli chodzi o podjadanie, jak i same posiłki (bo nawet zdrowe jedzenie w większych ilościach może powodować przyrost masy ciała). Niestety, odchudzanie nigdy nie jest proste ani szybkie, niezależnie od tego, czy bierze się Visanne, czy nie.

MAM TO SAMO! Przytyłam prawie 5 kilo, mimo że nie zmieniłam absolutnie nic w diecie ani stylu życia (jem naprawdę zdrowo, dużo ćwiczę i zawsze tak było). Jedyną zmianą były te tabletki!

I teraz, choćbym na głowie stawała, nie mogę schudnąć! :disappointed_face: Nawet pisałam już o tym w osobnym poście, zadając podobne pytanie…

Przytyłam na Visanne, mimo że wcale się o to nie starałam – ale akurat w moim przypadku potrzebowałam przybrać na wadze, więc wyszło mi to na plus.