Czy przy Visanne można zajść w ciążę?

Visanne jest lekiem stosowanym w leczeniu endometriozy, a nie jako środek antykoncepcyjny. W teorii, kobieta może zajść w ciążę podczas stosowania Visanne, choć prawdopodobieństwo jest niższe, ponieważ jednym z efektów dienogestu, składnika aktywnego leku, jest zmniejszenie grubości błony śluzowej macicy, co utrudnia implantację zarodka.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/visanne/czy-przy-visanne-mozna-zajsc-w-ciaze/

Przepraszam, jeśli to pytanie już się gdzieś pojawiło (szukałam odpowiedzi tutaj i w internecie, ale niewiele znalazłam).

Dziś miałam pierwszą wizytę u specjalisty i dostałam receptę na Visanne. Lekarka powiedziała mi, że nie mogę zajść w ciążę, bo działa tak samo jak tabletki antykoncepcyjne.

Ale teraz, kiedy już kupiłam lek, przeczytałam ulotkę i tam jest napisane, że Visanne nie jest tabletką antykoncepcyjną i że trzeba dodatkowo stosować niehormonalną metodę antykoncepcji. Jestem mężatką, naprawdę nie chcę zajść w ciążę, ale szczerze mówiąc, konieczność używania znowu prezerwatyw byłaby strasznie irytująca, lol.

Jestem teraz trochę zagubiona — czy ktoś wie dokładnie, jak to działa? Jeśli bierzecie Visanne, to stosujecie dodatkowo jakąś niehormonalną metodę antykoncepcji, czy uważacie, że Visanne samo w sobie działa już jak tabletka antykoncepcyjna?

Bez względu na to, jak jest reklamowany, to lek zawierający wyłącznie progestagen. A wszystkie osoby, które znam i które zaszły w ciążę podczas brania tabletek, brały właśnie minipigułkę, więc tak – ja bym stosowała prezerwatywy albo stosunek przerywany.

Podobno Visanne zatrzymuje owulację, ale mogą zdarzać się jej przełamania. Ja osobiście nie stosuję żadnych dodatkowych metod antykoncepcji (więc ani prezerwatyw, ani nic innego), ale dosłownie cały czas martwię się, że mogę być w ciąży, więc robię test mniej więcej raz w miesiącu.

Od jak dawna bierzesz Visanne @Dumka ? Szczerze mówiąc, ja też zdecydowałam się nie używać żadnej dodatkowej metody antykoncepcji. Nie chcę mieć dziecka, ale na razie ufam lekarce. Poza tym mam stabilną sytuację i wystarczające zasoby finansowe, więc nawet jeśli skończyłoby się to ciążą, wiem, że będę w stanie się nim zająć. Pójdę tak przez dwa miesiące, a potem spotkam się ponownie z lekarką i zapytam ją o więcej szczegółów (a może nawet poproszę, żeby sprawdziła, czy w macicy nic się nie dzieje, hahaha).

No właśnie @Mumik , haha, oby tylko nie była to niepłodność, ale może jest coś innego, co sprawia, że nie zachodzę w ciążę na Visanne. Biorę go już od 3 miesięcy i w maju mam wizytę u lekarza, więc wtedy też o to zapytam, bo na naszej pierwszej konsultacji powiedziała mi, że skoro to nie jest typowa antykoncepcja, to powinnam stosować dodatkowe metody zabezpieczenia. Z drugiej strony szanse na zajście w ciążę są bardzo niskie, bo lek hamuje owulację i sprawia, że błona śluzowa macicy staje się nieprzyjazna dla zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki.

Moja lekarka była bardzo jasno określona przy przepisywaniu Visanne – powiedziała, że to nie jest antykoncepcja. Doradziła mi, żebym kontynuowała branie tabletek dwuskładnikowych razem z Visanne, jeśli chcę uniknąć ciąży.