Tak, stosowanie tabletek Qlaira może prowadzić do przyrostu masy ciała u niektórych kobiet, choć nie jest to zjawisko pewne ani częste. Przyrost wagi wynika z kilku mechanizmów związanych z działaniem hormonów zawartych w leku oraz indywidualnych reakcji organizmu.
Od około półtora roku biorę tabletki Qlaira. Nigdy nie należałam do szczupłych, ale w ciągu ostatnich kilku miesięcy zauważyłam, że przybyło mi parę kilogramów – nawet nie wiem, kiedy to się stało. Zaczęłam się zastanawiać, czy to może mieć związek z tabletkami. Moja ginekolog twierdzi, że od antykoncepcji hormonalnej, w tym Qlaira, się nie tyje, ale nie do końca mnie to przekonuje.
Biorę Qlairę od 3 lat i w moim przypadku nie zauważyłam żadnego wpływu na wagę. Skoro Ty bierzesz je od półtora roku, a przytyłaś dopiero w ostatnich kilku miesiącach, to raczej przyczyna leży gdzie indziej niż w tabletkach.
Twoja ginekolog ma częściowo rację – od samych tabletek faktycznie się nie tyje. Jednak w ulotce Qlaira znajdziesz informację, że jednym z działań niepożądanych może być „zwiększenie masy ciała”. Wynika to z tego, że u niektórych osób tabletki mogą zwiększać apetyt. Jeśli ktoś nie potrafi go kontrolować lub sięga po wysokokaloryczne jedzenie, może to prowadzić do przyrostu wagi. Co ważne, taki efekt pojawia się zwykle szybko po rozpoczęciu stosowania tabletek, a nie po roku czy później.
Jeśli, jak sama piszesz, „nigdy nie należałaś do szczupłych”, to prawdopodobnie problem przybierania na wadze wiąże się bardziej z Twoim stylem życia, sposobem odżywiania czy metabolizmem. Warto też wziąć pod uwagę naturalne wahania wagi, na przykład związane z sezonowością. W zimie wiele osób instynktownie je bardziej kaloryczne posiłki, co jest normalne u ssaków – organizm niejako „odkłada tłuszcz na chłodniejsze miesiące”. Może wystarczy lekka modyfikacja diety, żeby wrócić do poprzedniej wagi?
No tak, Qlaira pewnie w nocy zakrada się do lodówki i wcina za Ciebie pizzę, co? Tabletki to nie magiczne tuczące pigułki – tyje się od jedzenia, nie od antykoncepcji. Jeśli przez ostatnie miesiące waga Ci skoczyła, to może lepiej przestać zwalać winę na hormony i przyjrzeć się swojemu menu. Bo chyba tabletki Cię nie zmuszają do dokładki chipsów?