Clostilbegyt dla mężczyzn

Clostilbegyt u mężczyzn bywa stosowany po to, aby podnieść własny testosteron i jednocześnie nie pogorszyć płodności. Działa przez pobudzenie hormonów LH i FSH, co może zwiększyć naturalną produkcję testosteronu oraz czasem poprawić parametry nasienia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/clostilbegyt/clostilbegyt-dla-mezczyzn/

Chodzi mi o realne doświadczenia: czy faktycznie podnosi testosteron, czy poprawia samopoczucie i czy ktoś brał to pod płodność/nasienie? W necie jedni piszą „petarda”, inni „nic nie dało”, jeszcze inni że E2 rośnie i są jazdy. Jak to było u was?

U mnie podniósł testosteron – i to wyraźnie. Startowałem z niskiego poziomu, czułem się jak flak: senność, brak motywacji, libido leżało. Po ok. 5–6 tygodniach badań wyszło, że TT poszedł mocno w górę, LH/FSH też. Najbardziej odczułem to tak „życiowo”: wróciła ochota na trening, mniej zamulenia w dzień, libido trochę się odbiło. Minus? E2 mi też podskoczył i wtedy czułem takie dziwne „napompowanie”, czasem rozdrażnienie. Ogólnie: zadziałał, ale trzeba patrzeć na badania, bo nie zawsze idzie w dobrą stronę jeden do jednego.

Ja brałem bardziej pod płodność, bo lekarz nie chciał mi dawać typowego testosteronu, bo to potrafi ubić nasienie. I w sumie to ma sens: to nie jest „hormon z zewnątrz”, tylko pobudzenie organizmu. U mnie testosteron poszedł do góry umiarkowanie, ale najważniejsze było to, że po paru miesiącach parametry nasienia się poprawiły (głównie liczba i ruch). Nie było „wow” z dnia na dzień, raczej spokojna poprawa w czasie. Najgorsze było czekanie, bo człowiek by chciał natychmiast, a tu wszystko trwa.

U mnie… średnio. Wyniki hormonów drgnęły, ale samopoczucie prawie bez zmian. I dopiero później mi ktoś prosto wytłumaczył: jeśli problem jest bardziej „w jądrach” (czyli one słabo reagują), to samo podkręcanie LH/FSH może nie zrobić wielkiej roboty. Ja bym powiedział: lek jest legit, ale nie jest dla każdego. Na forach często widać, że najlepiej działa u gości, którzy mają „problem z góry” (taki bardziej hormonalny/sterowanie), a nie uszkodzenie samego „silnika”.

Ja miałem mega mieszane odczucia, bo testosteron wzrósł, ale psychika mnie zaskoczyła. Taki bardziej nerwowy się zrobiłem, szybciej mnie rzeczy odpalały. Do tego czasem ból głowy. Nie mówię, że to tragedia, ale jak ktoś jest wrażliwy na wahania hormonów, to może to czuć. Najgorsze jest to, że człowiek myśli „tabletka”, a tu się okazuje, że to potrafi namieszać w nastroju.

U mnie kluczowe było to, że estradiol poszedł za wysoko i zaczęły się dziwne objawy: wahania nastroju, lekkie „tkliwości” w okolicy klaty, zatrzymanie wody. Testosteron niby lepszy, ale czułem się gorzej niż przed. Dopiero jak ogarnąłem temat badań (TT, FT, LH, FSH, E2), to zrozumiałem, że samo „podniesienie T” nie zawsze znaczy „będziesz się czuł super”. Balans jest ważny, a nie jedna cyferka.

Udało nam się naturalnie zajść w ciążę z pierwszą córką w ciągu 3 miesięcy starań. Teraz ma 2,5 roku. Od ponad półtora roku próbujemy o drugie dziecko i kompletnie nic z tego nie wychodzi. W końcu poszliśmy do lekarza, dostałem skierowanie do poradni leczenia niepłodności, gdzie zlecili mi badanie nasienia.

Pierwsze badanie wyszło zero plemników. Myślałem, że to jakiś błąd, więc kazali powtórzyć – drugie badanie dokładnie to samo, nadal brak plemników. Dla mnie to był totalny szok, bo przecież wcześniej dziecko było bez żadnych problemów.

Z poradni skierowali mnie do urologa, który po obejrzeniu wyników hormonów stwierdził, że mam lekko obniżone FSH i LH i że być może problem jest „z góry”, a nie w samych jądrach. Od 9 lutego jestem na Clostilbegyt – 25 mg co drugi dzień. Lekarz powiedział wprost, że chodzi o to, żeby spróbować pobudzić organizm do produkcji, skoro wcześniej plemniki były, a teraz nagle zniknęły. Bardzo, ale to bardzo liczę, że to zadziała :crossed_fingers:

Dodatkowo w zeszłym tygodniu miałem USG, żeby sprawdzić, czy nie ma jakiejś niedrożności albo blokady, i teraz czekam na telefon z wynikami. Psychicznie to jest masakra, bo człowiek cały czas myśli „co jeśli…”.

U mnie sytuacja była naprawdę słaba, jeśli chodzi o nasienie. Koncentracja plemników wynosiła 0,5 mln, a łączna liczba w ejakulacie tylko 1,2 mln – czyli praktycznie dramat. Trafiłem do urologa, który przepisał mi Clostilbegyt oraz suplementację CoQ10.

Zacząłem regularnie ćwiczyć na siłowni, budować mięśnie, pilnować kalorii i diety, żadnych głodówek ani przypadkowego jedzenia. Zero cudów, po prostu konsekwencja.

Po miesiącu zrobiłem kontrolne badanie nasienia i nie mogłem uwierzyć w wyniki.

• koncentracja wzrosła z 0,5 mln do 16 mln,

• całkowita liczba plemników z 1,2 mln do 49 mln.

Dla mnie to był totalny szok, bo wcześniej byłem już nastawiony, że niewiele da się zrobić. Jasne, wiem, że to jeszcze nie koniec drogi i że nasienie potrafi falować, ale taki skok w tak krótkim czasie dał mi ogromnego kopa psychicznego.

Piszę to głównie po to, żeby dać innym facetom trochę nadziei, bo sam siedziałem nocami na forach i czytałem tylko najgorsze scenariusze. U mnie lek + suplementy + styl życia zrobiły robotę. Nie mówię, że u każdego będzie tak samo, ale czasem naprawdę da się odbić od dna, nawet jeśli na początku wyniki wyglądają beznadziejnie.