Zalecana częstotliwość przyjmowania Nimesilu to co 12 godzin, czyli jedna saszetka (100 mg) dwa razy dziennie. Lek należy zawsze przyjmować po posiłku, aby zmniejszyć ryzyko podrażnienia żołądka.
Hej, mam pytanie dotyczące Nimesilu. Wiecie może, co ile godzin można go brać? Lekarz powiedział mi, że dwa razy dziennie, ale ból pleców jest tak dokuczliwy, że zastanawiam się, czy mogę to jakoś rozłożyć w czasie, żeby lepiej działało. Jak Wy to stosujecie? Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Cześć! Z tego, co wiem, Nimesil można stosować maksymalnie dwa razy dziennie, najlepiej co 12 godzin. Miałem podobny problem z bólem pleców – rwa kulszowa – i próbowałem różnie kombinować, ale lekarz wyraźnie podkreślił, żeby trzymać się tej dawki. To dlatego, że nimesulid jest dość obciążający dla wątroby i żołądka, więc lepiej nie przesadzać.
U mnie w nocy ból często wracał, więc stosowałem Nimesil rano i wieczorem, a na wieczór dodatkowo pomagały ciepłe okłady albo kąpiel z solą. Moja znajoma, która miała podobny problem, zamiast brać trzecią dawkę, stosowała miejscowe żele przeciwbólowe i mówiła, że to całkiem skuteczne rozwiązanie.
Jeśli masz wrażenie, że dwie dawki nie wystarczają, może warto skonsultować się z lekarzem. Są inne leki, które można łączyć albo zamienić, żeby ból lepiej kontrolować. No i pamiętaj, że ból pleców często wymaga długofalowego działania – u mnie najlepsze efekty dała fizjoterapia i wzmacnianie mięśni. Powodzenia!