Nimesil jest szybko wchłaniany z przewodu pokarmowego po jego podaniu i zaczyna działać w ciągu około 15-30 minut od momentu spożycia. Maksymalne stężenie nimesulidu we krwi osiąga się zwykle w ciągu 1-2 godzin po podaniu.
Cześć! Czy ktoś z Was wie, jak szybko działa Nimesil? Mam od dwóch dni bardzo silny ból zęba i dentysta zalecił mi ten lek, ale zastanawiam się, jak długo będę musiał czekać na ulgę po wzięciu saszetki. Może macie jakieś swoje doświadczenia? Czy może apap zamiast tego będzie lepszy?
@Danielos Hej! Jeśli chodzi o Nimesil, to u mnie działał dość szybko – zwykle zaczynałem odczuwać ulgę po około 30-40 minutach, a pełne działanie przeciwbólowe przychodziło po godzinie. Myślę, że w przypadku silnego bólu zęba może być skuteczniejszy niż Apap, bo ma silniejsze działanie przeciwbólowe i dodatkowo działa przeciwzapalnie, co przy problemach z zębem (gdzie często występuje stan zapalny) jest bardzo ważne.
Apap działa bardziej na ból umiarkowany, ale nie ma właściwości przeciwzapalnych, więc raczej nie sprawdzi się tak dobrze w Twoim przypadku. Przy mocnym bólu zęba to Nimesil będzie lepszym wyborem, bo nie tylko przyniesie ulgę, ale może też pomóc zmniejszyć obrzęk czy stan zapalny.
Pamiętaj, żeby saszetkę rozpuścić w letniej wodzie i najlepiej wziąć lek po posiłku, żeby nie obciążać żołądka. No i jeśli ból jest naprawdę mocny i trwa już dwa dni, to dobrze, że jesteś w kontakcie z dentystą – Nimesil pomoże na chwilę, ale ważne jest, żeby wyleczyć przyczynę bólu.