W jakiej ilości wody rozpuścić Nimesil?

Nimesil to proszek do sporządzania zawiesiny doustnej, który przed użyciem należy rozpuścić w wodzie. Zazwyczaj jedna saszetka Nimesilu o zawartości 100 mg proszku powinna być rozpuszczona w jednej szklance wody (około 100 ml).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nimesil/w-jakiej-ilosci-wody-rozpuscic-nimesil

Cześć wszystkim! Mam pytanie: w jakiej ilości wody powinienem rozpuścić Nimesil? W ulotce jest napisane, że trzeba użyć “odpowiedniej ilości wody”, ale nie podano konkretów. Rozpuściłem go w szklance wody, ale zastanawiam się, czy może lepiej w mniejszej ilości, żeby szybciej zadziałał? Jak Wy to robicie?

Hej! Też kiedyś się nad tym zastanawiałem, bo w ulotce nie jest to super jasno opisane. Ogólnie ja rozpuszczam Nimesil w około 100-150 ml letniej wody – to mniej więcej pół szklanki. Zauważyłem, że w tej ilości łatwo się rozpuszcza i nie zostawia grudek. Większa ilość wody też jest OK, ale wtedy smak jest trochę mniej intensywny (a jak wiadomo, nie jest to najsmaczniejszy lek :wink:).

Co do działania – ilość wody raczej nie wpływa na czas, w jakim lek zaczyna działać, bo ważniejsze jest, żeby dokładnie go wypić, a organizm wchłonie substancję czynną tak samo, niezależnie od objętości płynu. Najważniejsze, żeby nie używać gorącej wody, bo może to wpłynąć na stabilność leku. Letnia lub chłodna woda są najlepsze.

Moja znajoma farmaceutka mówiła mi kiedyś, że nawet gdybyś użył tylko kilka łyków wody, Nimesil zadziała tak samo, ale ja wolę stosować się do ulotki i rozpuszczać go w wystarczającej ilości, żeby łatwo było go wypić. No i zawsze biorę go po posiłku, żeby uniknąć problemów z żołądkiem.