Nimesulide, znany również jako Nimesil, jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym (NLPZ) stosowanym w leczeniu bólu i stanów zapalnych. Dawka i częstotliwość przyjmowania leku zależą od stanu pacjenta i odpowiedniej oceny lekarskiej.
Cześć wszystkim! Czy ktoś z Was wie, czy Nimesil można stosować 3 razy dziennie? Mam bardzo silny ból pleców w okolicy lędźwiowej i mimo że stosuję Nimesil dwa razy dziennie, ból nadal wraca. Zastanawiam się, czy dodatkowa dawka mogłaby pomóc, czy lepiej tego unikać. Jakie macie doświadczenia z tym lekiem? Będę wdzięczny za wszelkie rady!
Hej! Moim zdaniem lepiej nie ryzykować z trzecią dawką Nimesilu, bo to jednak silny lek. Też go kiedyś stosowałem na ból pleców po przeciążeniu na siłowni i działał dobrze, ale lekarz od razu podkreślił, że dwie dawki dziennie to absolutny maks. Mówił, że przy wyższych dawkach łatwo o problemy z żołądkiem czy wątrobą.
U mnie bóle też wracały po kilku godzinach, ale zamiast brać dodatkową dawkę, próbowałem różnych innych metod, które trochę pomagały. Na przykład ciepłe okłady na plecy albo delikatne rozciąganie. Poza tym, jeśli ból jest bardzo uporczywy, to warto skonsultować się z lekarzem – może są inne leki, które lepiej zadziałają, albo jakieś konkretne badania powinny zostać zrobione.
Znam też kogoś, kto brał Nimesil na przewlekły ból pleców, ale w połączeniu z rehabilitacją i ćwiczeniami. Mówił, że samo łykanie leków to za mało – trzeba coś zrobić z przyczyną bólu, a nie tylko maskować objawy. Może spróbuj skontaktować się z fizjoterapeutą, jeśli ból się przedłuża? Powodzenia i zdrowia!