Hej! Wrzucam screen z ulotki Nimesilu, bo tam jest to napisane dość jasno — zalecana dawka dla dorosłych to jedna saszetka 100 mg dwa razy na dobę po posiłkach. Na zrzucie widać też fragment, że leku nie powinno się stosować dłużej niż 15 dni i nie należy przekraczać zalecanej dawki. Dlatego moim zdaniem branie Nimesilu 3 razy dziennie to już ryzykowanie, a nie zwykłe „trochę mocniejsze dawkowanie”.
Też kiedyś brałem Nimesil na mocny ból pleców po przeciążeniu i przyznam, że działał naprawdę dobrze, ale właśnie dlatego łatwo wpaść w myślenie: „skoro pomaga, to wezmę jeszcze jedną saszetkę”. Tylko że przy tym leku większa ilość nie oznacza automatycznie lepszego i bezpieczniejszego działania. Nimesil to dość mocny NLPZ, więc przy przekraczaniu dawki rośnie ryzyko problemów z żołądkiem, jelitami, nerkami, a szczególnie z wątrobą. To nie jest lek, który warto sobie dokładać samemu, zwłaszcza kilka dni z rzędu.
U mnie też było tak, że ból wracał po paru godzinach i kusiło, żeby wziąć kolejną dawkę wcześniej albo dorzucić trzecią saszetkę w ciągu dnia. Ostatecznie tego nie robiłem, tylko próbowałem działać inaczej: ciepłe okłady, odciążenie pleców, delikatne rozciąganie, mniej siedzenia w jednej pozycji i spokojniejszy tryb przez kilka dni. Nie zawsze dawało to cudowny efekt od razu, ale przynajmniej nie musiałem przekraczać dawki leku.
Moim zdaniem, jeśli dwie saszetki dziennie nie wystarczają i ból nadal mocno przebija, to problemem może być nie sama dawka Nimesilu, tylko przyczyna bólu. Przy plecach może to być przeciążenie, stan zapalny, ucisk, problem mięśniowy albo coś, czego samym lekiem przeciwbólowym się nie rozwiąże. Znam osobę, która brała Nimesil na przewlekłe bóle pleców, ale dopiero połączenie leków z rehabilitacją i ćwiczeniami dało realną poprawę. Sam lek tylko wyciszał objawy na jakiś czas.
Dlatego ja bym nie szedł w trzecią dawkę. Tym bardziej że na screenie z ulotki widać konkretnie: jedna saszetka dwa razy na dobę. Jeśli ból jest taki, że po dwóch dawkach nadal nie da się normalnie funkcjonować, to lepiej szukać przyczyny i innego rozwiązania, zamiast zwiększać Nimesil ponad to, co jest w dawkowaniu.