Nimesil, zawierający nimesulid, zaczyna działać stosunkowo szybko, zwykle w ciągu 30 minut do 1 godziny po zażyciu. Jego działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne utrzymuje się przez około 6-12 godzin, choć czas ten może się różnić w zależności od organizmu, nasilenia bólu lub stanu zapalnego oraz dawki (standardowo 100 mg).
Mam pytanie odnośnie Nimesilu. Wczoraj wieczorem zażyłem jedną saszetkę na silny ból zęba i rzeczywiście poczułem ulgę po około 30 minutach. Dziś rano ból znowu się pojawił. Jak długo działa Nimesil w Waszym przypadku? Zastanawiam się, czy mogę wziąć kolejną dawkę, czy powinienem skonsultować się z dentystą. Jakie macie doświadczenia z tym lekiem?
U mnie Nimesil działa około 6-8 godzin, ale to może zależeć od organizmu i intensywności bólu. Pamiętam, jak miałam rwący ból pleców po treningu – Nimesil pomógł na cały wieczór, ale rano ból wracał. Znajoma miała podobny problem z bólem zęba i mówiła, że musiała brać dwie dawki dziennie, ale oczywiście zgodnie z zaleceniami na ulotce.
Z tego, co wiem, Nimesil działa nie tylko przeciwbólowo, ale i przeciwzapalnie, więc pomaga zmniejszyć problem u źródła, ale wiadomo, to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę. Jeśli ból zęba wraca, to pewnie stan zapalny się utrzymuje i koniecznie musisz udać się do dentysty. Z mojego doświadczenia – im dłużej się zwleka, tym bardziej się to komplikuje, a Nimesil przestaje być wystarczający.
A Ty spróbuj po kolejnej dawce obserwować, jak długo działa u Ciebie. Może organizm reaguje na niego trochę krócej, niż standardowo podają w ulotce. Trzymaj się i powodzenia z dentystą!