Jak długo działa Nimesil?

Nimesil, zawierający nimesulid, zaczyna działać stosunkowo szybko, zwykle w ciągu 30 minut do 1 godziny po zażyciu. Jego działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne utrzymuje się przez około 6-12 godzin, choć czas ten może się różnić w zależności od organizmu, nasilenia bólu lub stanu zapalnego oraz dawki (standardowo 100 mg).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nimesil/jak-dlugo-dziala-nimesil

Cześć wszystkim,

Mam pytanie odnośnie Nimesilu. Wczoraj wieczorem zażyłem jedną saszetkę na silny ból zęba i rzeczywiście poczułem ulgę po około 30 minutach. Dziś rano ból znowu się pojawił. Jak długo działa Nimesil w Waszym przypadku? Zastanawiam się, czy mogę wziąć kolejną dawkę, czy powinienem skonsultować się z dentystą. Jakie macie doświadczenia z tym lekiem?

U mnie Nimesil działa około 6-8 godzin, ale to może zależeć od organizmu i intensywności bólu. Pamiętam, jak miałam rwący ból pleców po treningu – Nimesil pomógł na cały wieczór, ale rano ból wracał. Znajoma miała podobny problem z bólem zęba i mówiła, że musiała brać dwie dawki dziennie, ale oczywiście zgodnie z zaleceniami na ulotce.

Z tego, co wiem, Nimesil działa nie tylko przeciwbólowo, ale i przeciwzapalnie, więc pomaga zmniejszyć problem u źródła, ale wiadomo, to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę. Jeśli ból zęba wraca, to pewnie stan zapalny się utrzymuje i koniecznie musisz udać się do dentysty. Z mojego doświadczenia – im dłużej się zwleka, tym bardziej się to komplikuje, a Nimesil przestaje być wystarczający.

A Ty spróbuj po kolejnej dawce obserwować, jak długo działa u Ciebie. Może organizm reaguje na niego trochę krócej, niż standardowo podają w ulotce. Trzymaj się i powodzenia z dentystą!

Wrzucam fragment z charakterystyki/ulotki, bo akurat mam otwarty PDF i tam jest podane, jak to wygląda „we krwi”. Na screenie widać, że maksymalne stężenie w osoczu krwi Nimesil osiąga po około 1,5–2,5 godziny, a okres półtrwania wynosi około 3–5 godzin. Czyli to, że poczułeś ulgę po 30 minutach, jest jak najbardziej możliwe, ale pełniejsze działanie może się jeszcze rozwijać później.

U mnie przy bólu zęba Nimesil działał mniej więcej kilka godzin, ale nie tak, że po jednej saszetce miałem spokój na cały dzień. Najczęściej największą ulgę czułem po około godzinie, potem przez parę godzin było wyraźnie lepiej, a później ból stopniowo wracał, szczególnie jeśli ząb był już mocno „rozkręcony”. Przy stanie zapalnym zęba lek może przytłumić ból, ale nie usuwa przyczyny, więc niestety często jest tak, że po kilku godzinach problem wraca.

Co do kolejnej dawki — z tego, co kojarzę, standardowo Nimesil bierze się 2 razy dziennie, czyli nie co chwilę, tylko raczej w większych odstępach. Ja bym nie dokładał saszetki szybciej tylko dlatego, że ból zaczyna wracać. Tym bardziej przy bólu zęba, bo tutaj łatwo się oszukać: lek pomaga, człowiek odkłada temat, a stan zapalny dalej siedzi.

Moim zdaniem, jeśli ból wrócił już rano po wieczornej dawce, to dentysta jest najlepszym kierunkiem. Nimesil może dać czasową ulgę, ale przy zębie to zwykle jest tylko maskowanie objawów. U mnie dopiero leczenie zęba rozwiązało sprawę, a nie kolejne saszetki. Screen dobrze pokazuje, że lek ma swoje konkretne działanie w czasie, ale nie jest czymś, co „trzyma” problem przez dobę albo leczy przyczynę bólu.