Czy Nimesil pomaga na kręgosłup?

Nimesil może pomóc w łagodzeniu bólu związanego z kręgosłupem, ponieważ jest niesteroidowym lekiem przeciwbólowym i przeciwzapalnym (NLPZ). Leki z tej grupy działają poprzez hamowanie produkcji prostaglandyn, które są odpowiedzialne za ból, gorączkę i stany zapalne.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/nimesil/czy-nimesil-pomaga-na-kregoslup

Cześć, czy ktoś z Was stosował Nimesil na bóle kręgosłupa? Mam problemy z odcinkiem lędźwiowym, szczególnie po dłuższym siedzeniu lub cięższym dniu w pracy. Lekarz przepisał mi Nimesil, ale zanim zacznę go brać, chciałbym poznać Wasze opinie. Czy faktycznie działa, jak szybko przynosi ulgę i czy zauważyliście jakieś skutki uboczne? Z góry dzięki za wszelkie rady!

Hej! U mnie Nimesil był stosowany przy bólu w odcinku szyjnym kręgosłupa, który promieniował do ramienia – efekt pracy przy komputerze i złej postawy. Pomagał mi najszybciej, gdy brałem go od razu, jak tylko czułem, że ból się nasila. Zazwyczaj ulga przychodziła po około 30 minutach, a działanie utrzymywało się kilka godzin.

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że Nimesil działa dobrze na stany zapalne i bóle mięśniowe, które często towarzyszą problemom z kręgosłupem. Ważne jednak, żebyś pamiętał, że to lek przeciwzapalny i przeciwbólowy, więc usuwa objawy, a nie przyczynę problemu.

Moja znajoma, która ma przepuklinę międzykręgową, też stosowała Nimesil – mówiła, że pomagał w lżejszych dniach, ale przy ostrzejszym bólu musiała łączyć go z ćwiczeniami rozciągającymi i rehabilitacją. Dodam, że u mnie skutkiem ubocznym była lekka zgaga, więc biorę go po jedzeniu.

Spróbuj, ale przy problemach z kręgosłupem naprawdę warto pomyśleć o zmianie trybu życia – regularnym ruchu, ćwiczeniach na wzmocnienie pleców i postawie w ciągu dnia. Jeśli bóle się powtarzają, rozważ wizytę u fizjoterapeuty – mogą zdziałać cuda! :blush: