Czy Nimesil pomaga na kręgosłup?

Nimesil może pomóc w łagodzeniu bólu związanego z kręgosłupem, ponieważ jest niesteroidowym lekiem przeciwbólowym i przeciwzapalnym (NLPZ). Leki z tej grupy działają poprzez hamowanie produkcji prostaglandyn, które są odpowiedzialne za ból, gorączkę i stany zapalne.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nimesil/czy-nimesil-pomaga-na-kregoslup/

Cześć, czy ktoś z Was stosował Nimesil na ból kręgosłupa, szczególnie w odcinku lędźwiowym?

Od prawie 6 miesięcy ciągnie mi się ból pleców, głównie nisko, w okolicy lędźwi/kości krzyżowej. Na zdjęciu zaznaczyłem mniej więcej miejsce, gdzie najbardziej to czuję — czasem ból jest punktowy, a czasem rozlewa się niżej i na boki. Najgorzej jest po dłuższym siedzeniu, po cięższym dniu w pracy albo kiedy próbuję wrócić do normalnej aktywności.

Okazało się, że mam problem z dyskiem w okolicy S1 / wypuklinę krążka, więc na razie mocno ograniczam treningi. Odstawiłem praktycznie całe dźwiganie, nawet część ćwiczeń na górę ciała, bo samo przenoszenie ciężkich hantli, napięcie tułowia czy jakiekolwiek mocniejsze obciążenie pleców potrafi mnie potem cofnąć o kilka dni. Bieganie też na razie odpuszczam, bo wstrząsy i uderzenia przy każdym kroku raczej nie pomagają.

Dostałem zalecenie, żeby robić ćwiczenia metodą McKenziego, czyli głównie delikatne przeprosty w leżeniu na brzuchu, ale dodatkowo przepisano mi Nimesil na ból i stan zapalny. I tu moje pytanie: czy ktoś z Was brał Nimesil przy podobnym bólu kręgosłupa albo problemach z dyskiem?

Interesuje mnie głównie, czy faktycznie daje zauważalną ulgę przy bólu lędźwiowym, po jakim czasie zaczyna działać i czy pomaga tylko na chwilę, czy realnie pozwala normalniej funkcjonować przez kilka godzin. Nie oczekuję, że lek „naprawi dysk”, wiadomo, że to raczej działanie objawowe, ale chciałbym wiedzieć, czy przy takim przewlekającym się bólu pleców ma sens jako krótkoterminowe wsparcie.

Czy mieliście po nim jakieś skutki uboczne — żołądek, senność, zawroty głowy, dziwne samopoczucie? I czy u Was lepiej sprawdzał się Nimesil, czy raczej inne leki/przeciwzapalne metody plus fizjoterapia?

Będę wdzięczny za normalne odpowiedzi od osób, które faktycznie brały Nimesil na ból kręgosłupa, rwę, dysk albo odcinek lędźwiowy, bo próbuję ogarnąć, czego się spodziewać i czy to może mi pomóc przetrwać najgorsze dni bez pogarszania sprawy.

Hej! U mnie Nimesil był stosowany przy bólu w odcinku szyjnym kręgosłupa, który promieniował do ramienia – efekt pracy przy komputerze i złej postawy. Pomagał mi najszybciej, gdy brałem go od razu, jak tylko czułem, że ból się nasila. Zazwyczaj ulga przychodziła po około 30 minutach, a działanie utrzymywało się kilka godzin.

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że Nimesil działa dobrze na stany zapalne i bóle mięśniowe, które często towarzyszą problemom z kręgosłupem. Ważne jednak, żebyś pamiętał, że to lek przeciwzapalny i przeciwbólowy, więc usuwa objawy, a nie przyczynę problemu.

Moja znajoma, która ma przepuklinę międzykręgową, też stosowała Nimesil – mówiła, że pomagał w lżejszych dniach, ale przy ostrzejszym bólu musiała łączyć go z ćwiczeniami rozciągającymi i rehabilitacją. Dodam, że u mnie skutkiem ubocznym była lekka zgaga, więc biorę go po jedzeniu.

Spróbuj, ale przy problemach z kręgosłupem naprawdę warto pomyśleć o zmianie trybu życia – regularnym ruchu, ćwiczeniach na wzmocnienie pleców i postawie w ciągu dnia. Jeśli bóle się powtarzają, rozważ wizytę u fizjoterapeuty – mogą zdziałać cuda! :blush:

Ja brałem Nimesil właśnie przy bólu lędźwiowym, takim nisko w plecach, bardziej po jednej stronie. Wrzucam zdjęcie, bo mam jeszcze opakowanie w szufladzie — u mnie to było dokładnie to, saszetki Nimesil 100 mg. Dostałem go przy ostrym zaostrzeniu bólu, kiedy po dłuższym siedzeniu i schylaniu praktycznie nie mogłem się normalnie wyprostować.

U mnie działał dość szybko, pierwszą ulgę czułem mniej więcej po 30–40 minutach, ale pełniejszy efekt dopiero po około godzinie albo trochę później. Nie było tak, że ból znikał całkowicie, ale z poziomu „nie mogę się ruszyć” schodził do poziomu, gdzie mogłem normalnie przejść po mieszkaniu, usiąść, wstać i jakoś funkcjonować.

Tylko trzeba pamiętać, że Nimesil nie rozwiązuje przyczyny bólu pleców. U mnie po nim było lepiej, ale jak następnego dnia znowu długo siedziałem przy komputerze albo coś podniosłem, to ból wracał. Największa różnica była dopiero wtedy, gdy połączyłem lek z odpuszczeniem treningów, lekkim ruchem, rozciąganiem bioder i ćwiczeniami na stabilizację. Sam Nimesil pomagał jako „ratunek na najgorszy moment”, ale nie jako rozwiązanie problemu.

Skutki uboczne? U mnie lekko siadał na żołądek, zwłaszcza gdy brałem go za blisko pustego żołądka. Po jedzeniu było dużo lepiej. Nie miałem jakiegoś odlotu czy senności, ale czułem, że to nie jest lek do brania jak zwykły Apap. Przy bólu kręgosłupa może naprawdę pomóc, tylko moim zdaniem bardziej doraźnie, żeby zejść z ostrego bólu i móc zacząć się ruszać, a nie po to, żeby na nim funkcjonować tygodniami.

Mam bardzo podobny problem, tylko u mnie to trwa już około 8–10 miesięcy. Ból jest nisko, po prawej stronie pleców, trochę poniżej linii pasa. Nie boli przy dotykaniu skóry czy ucisku z zewnątrz, tylko bardziej „w środku”, jakby coś siedziało głębiej. Po dłuższym staniu zaczynają mi siadać biodro, pośladek i uda, a siedzenie prosto, np. w samochodzie, jestem w stanie wytrzymać tylko kilka minut, potem muszę kombinować z pozycją.

Byłem na fizjoterapii 3 razy w tygodniu przez kilka miesięcy, do tego kręgarz/chiropraktyk co 1–2 tygodnie. Efekt? Ulgę dawało, ale krótką. Na chwilę było luźniej, a potem wszystko wracało. Miałem RTG i rezonans, oglądał to ortopeda i powiedział, że nie widać nic poważnego. Poszedłem po drugą opinię i usłyszałem praktycznie to samo. Najbardziej frustrujące jest to, że człowiek czuje realny ból, funkcjonuje gorzej, a z badań niby „nic nie wychodzi”.

Nimesil brałem w najgorszych dniach i powiem tak: u mnie pomagał, ale tylko objawowo. Zbijał ból na kilka godzin, szczególnie ten ostry, przeszywający, ale nie robił nic z samym problemem. Jak ból był bardzo mocny, to po Nimesilu łatwiej było mi przeżyć dzień, ale po odstawieniu wszystko potrafiło wrócić do punktu wyjścia. Dlatego nie traktowałbym go jako odpowiedzi na przewlekły ból pleców, tylko jako coś na zaostrzenie.

Największą ulgę daje mi leżenie na brzuchu. Rano, kiedy wstaję, muszę się rozciągnąć na boki i często mam takie głośne strzelanie w dole pleców, aż sam się dziwię, że to tak brzmi. Jestem młody, aktywny, w formie, a czuję się czasem jak ktoś dużo starszy. Najgorsze jest to, że człowiek robi fizjo, wzmacnia mięśnie, niby wszystko idzie zgodnie z planem, a ból dalej siedzi. Dlatego jeśli masz taki ból już kilka miesięcy, to Nimesil może pomóc przetrwać gorsze dni, ale raczej nie licz, że sam lek rozwiąże temat.

Mam podobny ból pleców, tylko po przeciwnej stronie. Trenuję od nastoletnich lat, teraz mam 31 lat, i z perspektywy czasu widzę, że u mnie problem nie był tylko w samym miejscu bólu. Bolało nisko w plecach, ale dużo rzeczy wynikało z postawy, napięć, słabej stabilizacji i tego, że niektóre mięśnie robiły za dużo, a inne za mało.

Jeśli chodzi o Nimesil, to przy ostrym bólu może pomóc. U mnie leki przeciwzapalne czasem zmniejszały ból na tyle, że mogłem normalniej funkcjonować, ale to była ulga na objawy. Prawdziwa poprawa zaczęła się dopiero wtedy, kiedy zmieniłem podejście do treningu. Na zdjęciu wygląda, jakby górna część pleców była trochę zaokrąglona i ciało zamykało się do środka. U wielu osób po latach wyciskania, siedzenia i mocnej klatki piersiowej robi się coś w stylu dominacji przodu ciała — barki idą do przodu, plecy są zaokrąglone, a dół kręgosłupa potem dostaje rykoszetem.

Ja na jakiś czas mocno ograniczyłem ćwiczenia na klatkę i dołożyłem więcej pracy na plecy, łopatki i tylną taśmę. Do tego bardzo dużo ćwiczeń stabilizacyjnych na core. Najbardziej pomogły mi rzeczy w stylu plank bokiem, bird dog, dead bug, ćwiczenia antyrotacyjne i różne wersje ruchów z linką wyciągu, np. skręty i praca po skosach. Nie chodziło o robienie brzucha dla wyglądu, tylko o to, żeby tułów zaczął stabilizować kręgosłup przy chodzeniu, siedzeniu, podnoszeniu rzeczy i zmianie pozycji.

Zacząłem też zwracać uwagę na sposób chodzenia i ustawienie miednicy. Niby brzmi banalnie, ale jak ktoś przez lata chodzi, siedzi i trenuje w złych wzorcach, to potem sam lek nie wystarczy. Nimesil może wyciszyć stan zapalny i ból, ale jeśli codziennie dokładasz ten sam schemat przeciążania, to ból wróci. U mnie największą różnicę zrobiło wzmacnianie właściwych mięśni, poprawa postawy i cierpliwość.

Także moim zdaniem: Nimesil na ból kręgosłupa może mieć sens jako krótkoterminowa pomoc, szczególnie przy zaostrzeniu, ale równolegle trzeba szukać przyczyny. Przy dysku, bólu lędźwiowym albo bólu po jednej stronie warto patrzeć nie tylko na samo miejsce bólu, ale też na biodra, pośladki, brzuch, odcinek piersiowy, ustawienie miednicy i nawyki z dnia. Droga do poprawy bywa długa, ale dobrze dobrane ćwiczenia i korekta postawy potrafią zrobić więcej niż kolejne opakowanie leków.