Ebilfumin należy przyjmować co 12 godzin w leczeniu grypy lub raz dziennie w profilaktyce.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ebilfumin/co-ile-godzin-podawac-ebilfumin
Ebilfumin należy przyjmować co 12 godzin w leczeniu grypy lub raz dziennie w profilaktyce.
Moja córka (6 lat) złapała grypę. Gorączka, bóle mięśni, kaszel – pełen pakiet. Lekarka przepisała jej Ebilfumin, bo w szkole połowa dzieci leży chora i pewnie się zaraziła. Wszystko super, ale ja teraz siedzę z ulotką i patrzę na zegarek, bo za nic nie mogę zapamiętać, co ile godzin mam jej to podawać. Wiem, że są jakieś różnice, czy to na leczenie, czy na profilaktykę, i że dzieci mają inne dawki niż dorośli. A ja naprawdę nie chcę czegoś pomylić i jej zaszkodzić. Może ktoś z was już to podawał dzieciom i ma jakiś sposób, żeby się w tym nie pogubić? Jak sobie radzicie, jak macie w domu taki szpital? Będę wdzięczna za wszelkie porady, bo ledwo ogarniam życie w tym chaosie…
U nas było identycznie parę miesięcy temu. Mój syn, 9 lat, też złapał grypę, a ja miałam wrażenie, że jestem jak pielęgniarka na dyżurze 24/7 – termometr w jednej ręce, syrop w drugiej, a jeszcze ktoś musi pranie zrobić, prawda?
Co do Ebilfumin, to u nas dawki były rozpisane na kartce i przyklejone na lodówkę, bo inaczej bym się pogubiła. Dla dzieci jest zasada – co 12 godzin, i to faktycznie pomaga, bo podajesz rano i wieczorem, więc łatwiej zapamiętać. Ale powiem Ci, że na początku też się stresowałam, czy dobrze liczę godziny, bo przecież z jednym chorym w domu chaos, a co dopiero, jak wszyscy zaczynają kichać i kaszleć.
Najlepiej u mnie sprawdził się system alarmów na telefonie – ustawiałam godzinę, kiedy miałam podać lek, i tyle. No bo w tym całym bałaganie człowiek łatwo może coś przeoczyć. I jeszcze jedno – podawałam mu zawsze po jedzeniu, bo kiedyś spróbowałam na pusty żołądek, to się skończyło marudzeniem i lekkimi mdłościami. Z jedzeniem było spoko, a on miał siłę coś zjeść, bo gorączka powoli spadała.
Trzymaj się, serio, bo wiem, jakie to wyczerpujące. Ale zobaczysz – jeszcze parę dni i wszystko wróci do normy. A Ebilfumin działa, więc już za chwilę Twoja córka zacznie odzyskiwać energię. Tylko Ty też pamiętaj, żeby coś zjeść i napić się ciepłej herbaty, bo jak Ty padniesz, to kto będzie to wszystko ogarniać?