Co jeść przy Xenicalu?

Podczas stosowania Xenicalu, odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia otyłości. Dieta powinna być zróżnicowana, bogata w błonnik, warzywa, owoce, chude białka, a także niskotłuszczowe produkty mleczne i pełnoziarniste produkty zbożowe. Pacjent powinien unikać pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, ponieważ Xenical hamuje wchłanianie tłuszczów z pokarmów i może powodować biegunkę i inne problemy trawienne przy spożyciu zbyt dużej ilości tłuszczu.

Ten temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/xenical/co-jesc-przy-xenicalu

Czy któraś z Was miała doświadczenia z tabletkami Orlistat (Xenical 120 mg)? Mój lekarz przepisał mi je, bo mam problemy hormonalne, które utrudniają zrzucenie wagi, ale zanim zacznę, chciałabym się dowiedzieć, jak to u Was wyglądało. Czy faktycznie widziałyście jakieś efekty?

O skutkach ubocznych czytałam już sporo (niektóre historie brzmią przerażająco :see_no_evil:), ale jakoś trudno znaleźć opinie o realnych rezultatach, takich z życia wziętych. Oczywiście wiem, że trzeba trzymać się diety (mam ustaloną niskotłuszczową) i planuję regularnie ćwiczyć, ale chciałabym wiedzieć, czy Waszym zdaniem to naprawdę pomaga.

Każda wskazówka, Wasze doświadczenia, czy rady będą dla mnie na wagę złota! :heart:

Stosuję Xenical od trzech miesięcy i muszę przyznać, że efekty są widoczne, choć droga przede mną jeszcze długa – mam do zrzucenia około 27 kg. W połączeniu z tabletkami trzymam się swojej diety, która wygląda tak: jem 5 posiłków dziennie, ale całkowicie wykluczyłam ziemniaki, pieczywo, marchew, buraczki, słodycze, napoje gazowane oraz alkohol – zwłaszcza te mocniejsze trunki. :tropical_drink:

Z dietą zaczęłam w maju, dokładnie 20-go, i do tej pory schudłam już 11 kg. Powoli, ale stabilnie idę do przodu! Najważniejsze dla mnie jest regularne jedzenie i pilnowanie, żeby posiłki były zbilansowane i lekkostrawne, bo przy Xenicalu łatwo odczuć skutki zbyt tłustych dań. :sweat_smile:

Mam bardzo podobną historię – problemy hormonalne sprawiły, że lekarz przepisał mi Orlistat. Przyznam, że pierwsze dni były naprawdę trudne. Skutki uboczne? Koszmar! Miałam taką biegunkę, że praktycznie nie wychodziłam z domu. :sweat_smile: I rzeczywiście, kiedy organizm zaczyna wydalać tłuszcz, wygląda to jak olej… Dosłownie. Teraz, za każdym razem gdy zjem coś bardziej tłustego – nawet rybę czy kawałek sera – od razu mnie przeczyszcza. Najgorsze jednak jest to, że… jak to delikatnie ująć… pojawiają się takie „mokre” gazy, co bywa bardzo krępujące.

Jeśli chodzi o efekty, to schudłam 3 kg, ale biorę tabletki od Wielkanocy. Do tego ćwiczę teraz pięć razy w tygodniu, co daje około 10 godzin aktywności, a moja dieta jest mocno odtłuszczona. Jem dużo warzyw, chude mięso i ryby, ale staram się unikać nawet ukrytych tłuszczów, bo wiem, że mogłoby się to źle skończyć.

Mimo wszystko mam mieszane uczucia, bo nie wiem, czy te 3 kg to efekt tabletek, czy raczej tego, że zaczęłam ćwiczyć więcej (wcześniej trenowałam 3-4 razy w tygodniu i nie widziałam żadnych rezultatów). Może Orlistat daje dodatkowy „kopniak”, ale na pewno sama dieta i ruch odgrywają kluczową rolę.

Trzymam za Ciebie kciuki! :blush: Pamiętaj, że te tabletki najlepiej brać z posiłkiem albo do godziny po nim – to bardzo ważne dla ich skuteczności. Oczywiście, to pewnie wiesz, bo jest to nawet w ulotce. :wink: Co jednak istotne, nie ma sensu brać ich, jeśli Twój posiłek nie zawiera tłuszczu – po prostu wtedy nie zadziałają.

Na przykład, jeśli masz na lunch sałatkę bez dodatku oliwy (ja osobiście robię tylko z sokiem z cytryny), to nie musisz sięgać po tabletkę. Natomiast gdy jesz coś, co zawiera tłuszcz – i nie mówię tu tylko o oczywistych tłuszczach jak mięso smażone czy olej, ale nawet o produktach takich jak awokado czy orzechy – warto przyjąć Xenical. Dla najlepszych efektów zaleca się brać go 3 razy dziennie, zgodnie z posiłkami.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, to „przykre niespodzianki” zdarzają mi się tylko po bardziej tłustych potrawach – na przykład, gdy jem coś w restauracji, gdzie nie zawsze wiem, jak przygotowano danie. Dlatego staram się wybierać jak najlżejsze opcje, żeby uniknąć nieprzyjemności. Mam nadzieję, że Tobie też szybko uda się znaleźć rytm i dieta z tym lekiem będzie dla Ciebie komfortowa.