Jak oceniacie efekty stosowania Xenical i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób dążących do redukcji masy ciała – każda historia ma znaczenie!
- Bardzo dobrze
- Przeciętnie
- Słabo
Jak oceniacie efekty stosowania Xenical i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób dążących do redukcji masy ciała – każda historia ma znaczenie!
Dodam swoje dwa grosze. Byłem sceptyczny wobec bezpiecznego leku na odchudzanie z ograniczonymi skutkami ubocznymi, ale ważyłem ponad 100 kg i miałem wysokie ciśnienie, więc chciałem zapanować nad sytuacją. Choć lek jest dość drogi, mogę go tylko polecić – schudłem 20 kg w ciągu 3 miesięcy. Oprócz tego unikałem glutenu i cukru (większość czasu) oraz mocno przetworzonej żywności, szczególnie tej mocno solonej. Kiedy jesz coś bardziej tłustego (około 10 gramów tłuszczu na 100 gramów jedzenia lub więcej), weź jedną tabletkę, a możesz być pewny, że 30% tego tłuszczu nie doda się tam, gdzie tego nie chcesz. Pamiętaj jednak, żeby nie rzucać się na fast foody, bo skutki mogą być przykre – wizyty w toalecie bywają w takich przypadkach naprawdę intensywne, a wpadki się zdarzają.
Stosowałam Xenical przez trzy miesiące i chciałabym podzielić się swoimi wrażeniami. W sumie schudłam 9 kg, ale muszę przyznać, że bardzo pilnowałam diety niskotłuszczowej i codziennie się ruszałam – głównie spacery i joga. Pierwsze efekty zauważyłam już po dwóch tygodniach – waga zaczęła spadać, a ja czułam się lżej i bardziej zmotywowana.
Jednak warto pamiętać, że Xenical to nie “magiczna pigułka”. Lek działa tylko wtedy, gdy naprawdę kontrolujesz swoją dietę. Jeśli zjadasz coś tłustego, mogą pojawić się dość nieprzyjemne skutki uboczne, jak tłuste i niekontrolowane wypróżnienia, co potrafi być kłopotliwe. Dla mnie to była największa niedogodność – wystarczyło, że zjadłam coś bardziej kalorycznego, i od razu to odczuwałam.
Mam znajomą, która również stosowała Xenical, ale bez większej zmiany nawyków żywieniowych i aktywności. W efekcie schudła tylko 2–3 kg w ciągu miesiąca. To pokazuje, że bez pracy nad sobą rezultaty będą znacznie mniejsze.