Ile można schudnąć na Xenical?

W badaniach klinicznych, przeprowadzonych nad Xenical, stwierdzono, że stosowanie leku przez okres 6 miesięcy prowadzi do utraty masy ciała w zakresie od 2,5 do 10% w stosunku do początkowej masy ciała pacjentów. Oznacza to, że pacjent z wagą początkową 100 kg może stracić od 2,5 do 10 kg masy ciała podczas 6-miesięcznego stosowania Xenical.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/xenical/ile-mozna-schudnac-na-xenical

Cześć wszystkim, mam pytanie do osób, które stosowały Xenical. Ile udało Wam się schudnąć i w jakim czasie? Czy efekty są widoczne szybko, czy trzeba długo czekać na jakieś rezultaty? Zastanawiam się, czy warto rozpocząć kurację, bo mam do zrzucenia około 15 kg. Jak wyglądało to u Was i czy lek rzeczywiście daje takie efekty, jak się o nim mówi? Z góry dzięki za odpowiedzi!

Hej! Ja stosowałam Xenical przez trzy miesiące i mogę podzielić się swoim doświadczeniem. Udało mi się schudnąć w sumie 9 kg, ale muszę zaznaczyć, że ściśle trzymałam się diety niskotłuszczowej i codziennie ćwiczyłam (głównie spacery i joga). Pierwsze efekty zauważyłam już po dwóch tygodniach – waga zaczęła spadać, a ja czułam się lżej.

Ale trzeba pamiętać, że to nie jest “cudowna pigułka”. Xenical działa tylko wtedy, gdy kontrolujesz to, co jesz. Jeśli nie ograniczysz tłuszczów, możesz mieć problemy z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi, jak tłuste wypróżnienia, co jest dość kłopotliwe. Dla mnie największym wyzwaniem było to, że lek wymusza dyscyplinę – wystarczyło, że zjadłam coś tłustszego, i od razu organizm mi o tym przypominał (niestety w dość niekomfortowy sposób).

Mam znajomą, która stosowała Xenical, ale bez zmiany diety i aktywności fizycznej, i schudła zaledwie 2–3 kg w ciągu miesiąca. To pokazuje, że bez pracy nad sobą efekty będą mniejsze. Moja rada? Jeśli masz motywację do zmiany nawyków i traktujesz Xenical jako wsparcie, to może być naprawdę pomocny. Ale jeśli liczysz na same tabletki – nie licz na cuda. Powodzenia! :blush: