Co jest silniejsze Nimesil czy Ketonal?

Nimesil i Ketonal to dwa różne leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, które zawierają różne substancje czynne i działają w nieco inny sposób. Nimesil zawiera nimesulid, podczas gdy Ketonal zawiera ketoprofen.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nimesil/co-jest-silniejsze-nimesil-czy-ketonal

Ostatnio zmagam się z silnym bólem pleców, zwłaszcza w dolnym odcinku, i lekarz zalecił mi Nimesil. Pomaga, ale nie zawsze w 100%. Wcześniej brałem Ketonal na bóle stawów i miałem wrażenie, że działał lepiej. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Jakie są Wasze opinie na temat tych dwóch leków?

Cześć! Miałem kiedyś podobny dylemat, bo przez kilka lat zmagałem się z bólami kręgosłupa związanymi z przepukliną. Zarówno Nimesil, jak i Ketonal miałem okazję stosować, więc chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami.

Dla mnie osobiście Ketonal działał szybciej i mocniej na bardzo intensywny ból, co bywało wybawieniem w nagłych sytuacjach. Niestety, często odczuwałem przy nim dyskomfort żołądka, nawet mimo stosowania leków osłonowych. Nimesil z kolei odbierałem jako łagodniejszy w działaniu, ale przy regularnym stosowaniu w trakcie zalecanych kilkunastu dni okazywał się skuteczny, szczególnie w przypadku umiarkowanego bólu, a przy tym nie obciążał żołądka aż tak bardzo.

Moja żona z kolei miała inne doświadczenia – po operacji kolana Nimesil w ogóle nie radził sobie z bólem, więc szybko przeszła na Ketonal, który okazał się dla niej bardziej efektywny. Z tego, co wiem, wszystko zależy od rodzaju bólu i tego, jak nasz organizm reaguje na konkretną substancję. Ketonal (ketoprofen) uchodzi za silniejszy, ale jest też bardziej obciążający, zwłaszcza dla przewodu pokarmowego. Nimesil (nimesulid) jest delikatniejszy, choć dla niektórych może wydawać się mniej skuteczny.

Warto zastanowić się, czy zależy Ci bardziej na szybkim i intensywnym działaniu doraźnym (tu Ketonal sprawdza się świetnie), czy raczej na leku łagodniejszym dla organizmu, który będzie dobry przy terapii ograniczonej czasowo (tu Nimesil jest lepszym wyborem). Jeżeli bóle mają charakter przewlekły, leki to tylko część rozwiązania – warto rozważyć też konsultację z fizjoterapeutą lub specjalistą, by znaleźć długofalowe sposoby radzenia sobie z bólem.

Trzymaj się i mam nadzieję, że znajdziesz najlepsze rozwiązanie dla siebie! :blush: