Czy Nimesil pomoże na ból zęba?

Tak, Nimesil zawierający nimesulid jest skuteczny w łagodzeniu bólu zęba, ponieważ działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Mechanizm jego działania opiera się na hamowaniu enzymu cyklooksygenazy (COX-2), który odpowiada za produkcję prostaglandyn – substancji wywołujących stan zapalny i ból. Dzięki temu Nimesil łagodzi zarówno ból, jak i obrzęk towarzyszący zapaleniu, co czyni go przydatnym w przypadku ostrych dolegliwości bólowych zębów.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nimesil/czy-nimesil-pomoze-na-bol-zeba

Hej, mam pytanie do Was, może ktoś miał podobną sytuację. Strasznie boli mnie ząb, Ketonal, który wziąłem o 15:00, w ogóle nie pomaga. Czy jeśli wypiję Nimesil o 23:00, to będzie okej? Do dentysty idę dopiero jutro, ale ból jest tak potworny, że mam wrażenie, że zaraz rozwalę głowę o ścianę… Jak radziliście sobie w takich sytuacjach?

Jeśli nie masz w domu Paracetamolu, który byłby lepszy na takie bóle, i nie masz wrzodów żołądka ani problemów z żołądkiem, to możesz spokojnie wypić jedną saszetkę Nimesilu. U mnie kiedyś też Ketonal nie pomagał, a Nimesil dał radę. Tylko pamiętaj, żeby wypić go po jedzeniu, bo inaczej może Cię zacząć boleć żołądek. No i to tylko na chwilę Cię uratuje – jak tylko pójdziesz do dentysty, to ogarnij ten ząb, bo żadne leki na dłuższą metę nie pomogą. Trzymaj się, wiem, jak to jest, ból zęba to masakra!