Co lepsze Bibloc czy Bisocard?

Porównanie leków Bibloc i Bisocard (Bisoprolol) może być trudne, ponieważ oba zawierają tę samą substancję czynną – bisoprolol fumaran. Działają na podobnych zasadach, mają te same wskazania oraz podobne skutki uboczne.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bibloc/co-lepsze-bibloc-czy-bisocard

Ja akurat miałam okazję stosować i Bibloc, i Bisocard, więc mogę napisać z własnego doświadczenia, jak to u mnie wyglądało. Dorzucam zdjęcie obu opakowań, bo widać na nim dokładnie, że w moim przypadku chodziło o tę samą dawkę —2,5 mg . Bibloc miałam od Sandoza, a Bisocard od Polpharmy, ale w obu przypadkach substancja czynna jest ta sama, czyli bisoprolol .

U mnie zmiana z jednego na drugi nie była jakąś wielką rewolucją. Działanie odczuwałam bardzo podobnie — tętno było spokojniejsze, ciśnienie bardziej stabilne i nie miałam takich nagłych skoków serca jak wcześniej. Najbardziej pilnowałam właśnie dawki, bo moim zdaniem przy takich lekach to jest kluczowe. Bibloc 2,5 mg i Bisocard 2,5 mg to dla mnie zamienniki, ale już nie mieszałabym tego z inną dawką, bo 2,5 mg to nie to samo co 5 mg.

Różnice, które zauważyłam, były bardziej „techniczne” niż w samym działaniu. Inne pudełko, inny producent, trochę inna tabletka, inne opakowanie — i tyle. Sam efekt na serce i ciśnienie był u mnie praktycznie taki sam. Nie miałam wrażenia, że po Bisocardzie działało mocniej albo słabiej niż po Biblocu, ale wiem, że niektórzy mogą subiektywnie odczuwać zmianę preparatu, nawet jeśli substancja czynna jest identyczna.