Nie, Bisocard i Metocard nie są swoimi odpowiednikami i nie mogą być stosowane zamiennie.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/metocard/czy-bisocard-i-metocard-to-jest-to-samo
Nie, Bisocard i Metocard nie są swoimi odpowiednikami i nie mogą być stosowane zamiennie.
Różnica jest przede wszystkim w substancji czynnej. Bisocard ma bisoprolol , a Metocard ma metoprolol . Czyli działanie jest podobne w sensie ogólnym — serce ma pracować spokojniej, tętno zwykle spada, ciśnienie może się obniżać — ale to nie są zamienniki „jeden do jednego”. U mnie na przykład lekarz traktował je jako leki z tej samej grupy, ale nie jako coś, co można sobie samemu podmienić, bo dawki też nie da się porównywać tak prosto.
Na zdjęciu widać też, że mam Metocard 50 mg i Bisocard 3,75 mg, ale to nie znaczy, że 50 mg jednego odpowiada 3,75 mg drugiego w prostym przeliczeniu. To są inne substancje, inne dawkowanie i często trochę inne schematy stosowania. Bisocard częściej kojarzy mi się z braniem raz dziennie, a przy Metocardzie dużo zależy od tego, czy to zwykła postać, czy np. wersja o przedłużonym uwalnianiu.
Moim zdaniem najważniejsze jest to, żeby nie myśleć o nich jak o dwóch nazwach tego samego leku. To podobna grupa, ale inny lek.Jak ktoś ma przepisany Bisocard, to nie powinien zakładać, że Metocard z domowej apteczki zadziała identycznie, tylko dlatego że też jest „na serce” albo „na tętno”. Różnice mogą być odczuwalne, szczególnie jeśli ktoś reaguje spadkami tętna, zawrotami głowy, zmęczeniem albo ma już ustawione konkretne dawki.