Zarówno tabletki antykoncepcyjne, jak i NuvaRing są skutecznymi metodami zapobiegania ciąży, ale to, co będzie lepsze, zależy od indywidualnych potrzeb kobiety, jej stylu życia oraz reakcji organizmu. NuvaRing jest wybierany przez kobiety, które cenią sobie wygodę i nie chcą pamiętać o codziennym zażywaniu tabletek, podczas gdy tabletki mogą być preferowane przez osoby, które wolą mieć większą kontrolę nad swoją antykoncepcją na co dzień.
Podzielę się moimi doświadczeniami z Nuvaring, bo może komuś się przydadzą. Zdecydowałam się na krążek po konsultacji z ginekologiem, ponieważ tabletki Yasminelle kompletnie mi nie służyły – miałam po nich nasilony trądzik oraz obrzmiałe, bolesne piersi przez cały czas stosowania. Dodatkowo, ze względu na problemy z układem trawiennym, muszę unikać środków doustnych.
Plusy Nuvaring:
Nie muszę pamiętać o codziennym przyjmowaniu tabletek, co jest ogromnym ułatwieniem.
Krążka w ogóle nie czuć, a mimo to nigdy mi nie wypadł.
Mogłam pominąć okres przez dwa miesiące bez żadnych problemów.
Zauważyłam poprawę stanu cery – trądzik zdecydowanie się zmniejszył.
Nie wystąpiły u mnie skutki uboczne, które miałam po innych środkach hormonalnych.
Krążek jest elastyczny i łatwy w aplikacji, dobrze dopasowuje się do kształtu pochwy.
Minusy Nuvaring:
Jeśli nie możesz używać tamponów, Nuvaring może być dla Ciebie niewygodny.
Na początku stosowania (pierwsze 2 tygodnie) miałam plamienia poza miesiączką, ale później organizm się przyzwyczaił i wszystko wróciło do normy.
Może budzić obawy dotyczące higieny, ale u mnie nie wywołał żadnych infekcji ani problemów z florą bakteryjną. Po wyjęciu zawsze był czysty, bez niepokojących oznak.
Teoretycznie lepiej sprawdza się u kobiet z regularnym cyklem.
Kilka rzeczy, o których warto pamiętać:
Wyliczanie dni: Jeśli zakładasz krążek np. we wtorek o 18:00, to powinnaś go wyjąć dokładnie trzy tygodnie później, również we wtorek o tej samej godzinie. Regularność jest kluczowa.
Pierwsze użycie: Jeśli stosujesz Nuvaring po raz pierwszy, należy go założyć w pierwszym dniu miesiączki. Jeżeli zrobiłaś przerwę w stosowaniu (np. miesiąc lub dłużej), powrót także powinien nastąpić w pierwszym dniu krwawienia.
Po 21 dniach masz dwie opcje:
Wyjmujesz krążek na tydzień i w tym czasie występuje krwawienie (np. od wtorku do wtorku).
Zakładasz od razu nowy krążek i pomijasz miesiączkę. Możesz to zrobić maksymalnie dwa razy z rzędu.
Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne dla osób, które jeszcze nie miały okazji wypróbować Nuvaringa!