NuvaRing generalnie nie przeszkadza w stosunku, a większość kobiet i ich partnerów nie odczuwa jego obecności podczas współżycia. Jest to jeden z głównych powodów, dla których krążek dopochwowy, taki jak NuvaRing, cieszy się dużą popularnością jako forma antykoncepcji. NuvaRing to elastyczny, mały pierścień umieszczany w pochwie, gdzie uwalnia hormony zapobiegające owulacji. Jego struktura jest miękka i plastyczna, dzięki czemu dopasowuje się do kształtu pochwy. W związku z tym dla wielu osób jego obecność jest całkowicie niezauważalna podczas stosunku.
Cześć dziewczyny! Niedawno zaczęłam stosować Nuvaring, ale jeszcze nie miałam okazji sprawdzić, jak sprawdza się podczas współżycia, bo mój chłopak był w podróży. Dziś wraca, więc chciałabym zapytać, czy faktycznie krążek nie przeszkadza ani w seksie, ani w zabawach ręcznych? Jakie macie doświadczenia?
Na razie jestem bardzo zadowolona, bo w ogóle go nie czuję, co jest dla mnie dużym plusem. Wcześniej korzystałam z plastrów, ale one miały swoje wady – wyglądały nieciekawie, łatwo się brudziły, a ich rogi ciągle odstawały, co było strasznie irytujące. Jak jest u was?
Dla mnie Nuvaring był wygodny, ale miał swoje minusy. Miałam duży problem z suchością pochwy, co sprawiało, że podczas stosunku musiałam wyjmować krążek, bo powodował dyskomfort i podrażnienia.
Na ten moment przestałam go stosować, ponieważ endokrynolog zlecił mi badania hormonalne i musiałam zrobić przerwę w antykoncepcji. Sama forma krążka bardzo mi odpowiadała, jednak suchość pochwy i spadek libido były dla mnie trudne do zaakceptowania.