Czy NuvaRing przeszkadza w stosunku?

NuvaRing generalnie nie przeszkadza w stosunku, a większość kobiet i ich partnerów nie odczuwa jego obecności podczas współżycia. Jest to jeden z głównych powodów, dla których krążek dopochwowy, taki jak NuvaRing, cieszy się dużą popularnością jako forma antykoncepcji. NuvaRing to elastyczny, mały pierścień umieszczany w pochwie, gdzie uwalnia hormony zapobiegające owulacji. Jego struktura jest miękka i plastyczna, dzięki czemu dopasowuje się do kształtu pochwy. W związku z tym dla wielu osób jego obecność jest całkowicie niezauważalna podczas stosunku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nuvaring/czy-nuvaring-przeszkadza-w-stosunku

Cześć dziewczyny! Niedawno zaczęłam stosować Nuvaring, ale jeszcze nie miałam okazji sprawdzić, jak sprawdza się podczas współżycia, bo mój chłopak był w podróży. Dziś wraca, więc chciałabym zapytać, czy faktycznie krążek nie przeszkadza ani w seksie, ani w zabawach ręcznych? Jakie macie doświadczenia?

Na razie jestem bardzo zadowolona, bo w ogóle go nie czuję, co jest dla mnie dużym plusem. Wcześniej korzystałam z plastrów, ale one miały swoje wady – wyglądały nieciekawie, łatwo się brudziły, a ich rogi ciągle odstawały, co było strasznie irytujące. Jak jest u was?

Dla mnie Nuvaring był wygodny, ale miał swoje minusy. Miałam duży problem z suchością pochwy, co sprawiało, że podczas stosunku musiałam wyjmować krążek, bo powodował dyskomfort i podrażnienia.

Na ten moment przestałam go stosować, ponieważ endokrynolog zlecił mi badania hormonalne i musiałam zrobić przerwę w antykoncepcji. Sama forma krążka bardzo mi odpowiadała, jednak suchość pochwy i spadek libido były dla mnie trudne do zaakceptowania.