Skuteczność NuvaRingu zależy od jego prawidłowego stosowania. Obejmuje to terminowe zakładanie i noszenie krążka przez odpowiedni czas. Skuteczność może zostać obniżona przez opóźnienie w założeniu, zbyt długie pozostawienie krążka poza pochwą lub interakcje z lekami.
Czy spotkałyście się kiedyś z informacją, że infekcje mogą wpływać na skuteczność Nuvaring? Mam na myśli sytuację, w której sama infekcja, na przykład grzybica, mogłaby osłabiać działanie antykoncepcyjne, niekoniecznie w związku z lekami przeciwgrzybiczymi, a wyłącznie przez stan zapalny.
Przyznam, że w ulotce nie znalazłam żadnych informacji na ten temat, ale moja lekarka kiedyś coś takiego wspomniała, choć nie wdała się w szczegóły.
Macie może jakieś doświadczenia albo wiedzę na ten temat?
Nigdy nie natknęłam się na takie informacje i trudno mi sobie wyobrazić, jak infekcja mogłaby wpłynąć na działanie krążka.
Swoją drogą, jestem właśnie na finiszu z ostatnim Nuvaringiem i planuję powrót do tabletek. Liczę na to, że pomoże to z problemem wypadania włosów i nocnego chodzenia do łazienki.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, ale mam pytanie dotyczące przechowywania Nuvaringu. W aptece powiedziano mi, że można go trzymać w temperaturze pokojowej, do 25°C. Problem w tym, że temperatura w pokoju chwilowo przekroczyła ten limit i zastanawiam się, czy to mogło wpłynąć na jego skuteczność. W ulotce nie znalazłam szczególnych zaleceń dotyczących przechowywania, więc nie jestem pewna, czy moje trzy krążki nadal są w pełni skuteczne. Co o tym myślicie?