NuvaRing nie wymaga przechowywania w lodówce, o ile zostanie zużyty przed upływem 4 miesięcy od daty zakupu. W tym okresie można go bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej, ale nie powinna ona przekraczać 30°C. Jeżeli jednak chcesz go przechowywać dłużej, musi być trzymany w lodówce w temperaturze od 2°C do 8°C, aby zapewnić jego skuteczność.
Czy powinnam się martwić, jeśli użyłam Nuvaringu, który leżał ponad 4 miesiące? Wszystko zrobiłam zgodnie z zasadami, założyłam go w odpowiednim momencie, a plamienie przebiegało jak zwykle. Podczas seksu partner nie miał wytrysku wewnątrz, ale teraz zastanawiam się, czy krążek mógł stracić skuteczność. W końcu Nuvaring nie ma szczegółowych wskazówek odnośnie przechowywania, poza tym, by stosować go przed upływem terminu ważności. Macie jakieś doświadczenia albo wiedzę na ten temat?
A gdzie go trzymałaś? Jeśli opakowanie było nienaruszone, krążek przechowywany w lodówce i nadal jest w terminie ważności, to chyba nie ma powodów do obaw, prawda?
W ulotce jest jasno napisane, że Nuvaring nie powinien być stosowany dłużej niż 4 miesiące od wydania i że należy go przechowywać w temperaturze poniżej 30°C. Co ciekawe, farmaceuci często podkreślają, że najlepiej trzymać go w lodówce. Osobiście nie ufałabym krążkom przechowywanym w temperaturze pokojowej przez całe 4 miesiące. Z drugiej strony moja siostra zawsze trzymała Nuvaring poza lodówką, bo nikt jej nie powiedział, że powinien być chłodzony – i nigdy nie miała problemów z niechcianą ciążą. Jak widać, zdania są podzielone.
Wiem, że wiele dziewczyn przechowuje krążki w podobny sposób, kierując się głównie datą ważności. Mimo to postanowiłam zapytać, bo trochę mnie to zaniepokoiło. Dzięki za odpowiedź, uspokoiłaś mnie i rozwiałaś część moich obaw!
Dzisiaj mama odebrała dla mnie krążek w aptece. Powiedziano jej, że jeśli nie planuję go od razu zakładać, powinnam przechowywać go w lodówce – więc tak zrobiłam. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku. Zastanowiło mnie jednak, że na opakowaniu nie widnieje data wydania, a jedynie data ważności do 2026 roku. Czy na opakowaniu powinna być informacja o dacie wydania?
Ja przechowuję krążek w pokoju, z dala od źródeł ciepła i światła, w suchym, zaciemnionym miejscu. Zwykle kupuję go na 2-3 dni przed założeniem i zawsze tylko jedno opakowanie, więc spokojnie wytrzymuje ten czas. Na moich opakowaniach też nigdy nie ma daty wydania, ale po prostu pamiętam, kiedy go kupiłam. Jeśli zależy Ci na tej informacji, możesz poprosić w aptece o wpisanie daty albo samodzielnie zanotować ją na opakowaniu.