Zapomniałam wyjąć NuvaRing– co dalej?

Jeżeli zapomniałaś wyjąć NuvaRing po zalecanych 3 tygodniach, istotne jest natychmiastowe usunięcie pierścienia i rozpoczęcie standardowej 7-dniowej przerwy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nuvaring/jak-zalozyc-krazek-nuvaring

Od trzech miesięcy używam NuvaRing, ale przez nieuwagę zapomniałam wyjąć krążek po standardowych 3 tygodniach. Powinnam to zrobić w zeszły piątek, a tymczasem noszę go już czwarty tydzień. Co teraz?

Czy powinnam zostawić go na pełne 4 tygodnie, a potem wyjąć na tydzień przerwy, poczekać na krwawienie i założyć nowy w piątym tygodniu? Czy lepiej wyjąć go teraz, po tych 4 tygodniach, i od razu założyć świeży krążek? Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji i wie, jak to rozwiązać?

Mój lekarz wspominał, że NuvaRing jest skuteczny nawet przez 5 tygodni, więc nie ma powodów do niepokoju. Na Twoim miejscu poczekałabym do końca 4. lub maksymalnie 5. tygodnia, potem zrobiła tygodniową przerwę i założyła nowy krążek.

Obie opcje są w porządku, ale przedłużenie stosowania o tydzień może być wygodniejsze, bo nie zmieni Ci się harmonogram aplikacji. Ochrona pozostanie zachowana.

Ups, źle zrozumiałam na początku! Po prostu zrób standardową tygodniową przerwę po 4 tygodniach noszenia. :blush: