Zapomniałam wyjąć NuvaRing– co dalej?

Jeżeli zapomniałaś wyjąć NuvaRing po zalecanych 3 tygodniach, istotne jest natychmiastowe usunięcie pierścienia i rozpoczęcie standardowej 7-dniowej przerwy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nuvaring/jak-zalozyc-krazek-nuvaring

Od trzech miesięcy używam NuvaRing, ale przez nieuwagę zapomniałam wyjąć krążek po standardowych 3 tygodniach. Powinnam to zrobić w zeszły piątek, a tymczasem noszę go już czwarty tydzień. Co teraz?

Czy powinnam zostawić go na pełne 4 tygodnie, a potem wyjąć na tydzień przerwy, poczekać na krwawienie i założyć nowy w piątym tygodniu? Czy lepiej wyjąć go teraz, po tych 4 tygodniach, i od razu założyć świeży krążek? Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji i wie, jak to rozwiązać?

Mój lekarz wspominał, że NuvaRing jest skuteczny nawet przez 5 tygodni, więc nie ma powodów do niepokoju. Na Twoim miejscu poczekałabym do końca 4. lub maksymalnie 5. tygodnia, potem zrobiła tygodniową przerwę i założyła nowy krążek.

Obie opcje są w porządku, ale przedłużenie stosowania o tydzień może być wygodniejsze, bo nie zmieni Ci się harmonogram aplikacji. Ochrona pozostanie zachowana.

Ups, źle zrozumiałam na początku! Po prostu zrób standardową tygodniową przerwę po 4 tygodniach noszenia. :blush:

Dziewczyny, pomocy, bo chyba źle policzyłam dni z NuvaRingiem. Miałam wyjąć krążek 3 dni temu, ale kompletnie mi to umknęło i dopiero dzisiaj zobaczyłam w kalendarzu, że termin już minął.

Czy jeśli NuvaRing został wyjęty 3 dni później, to coś się dzieje ze skutecznością? Mam go teraz po prostu wyjąć i zrobić normalną 7-dniową przerwę, czy muszę od razu zakładać nowy? Trochę się zestresowałam, bo pierwszy raz tak mi się pomyliło i nie wiem, jak dalej liczyć cykl. Nie wiem czy to pomoże dołączać zdjęcie mojego Nuvaring.

Spokojnie, 3 dni później to jeszcze nie jest taka sytuacja jak zostawienie krążka na ponad miesiąc. Jeśli NuvaRing był założony dłużej niż standardowe 3 tygodnie, ale nadal mieści się w przedziale do 4 tygodni, to ochrona powinna być zachowana.

Ja w takiej sytuacji po prostu wyjęłabym krążek teraz, zrobiła normalną przerwę 7 dni i potem założyła kolejny. Czyli nie cofałabym się do starej daty, tylko potraktowałabym dzień wyjęcia jako początek przerwy. U mnie raz też się tak przesunęło o kilka dni i wszystko było normalnie, tylko kolejne terminy już liczyłam od nowej daty.

Najważniejsze, żeby nie zrobić potem za długiej przerwy bez krążka. Czyli wyjmujesz teraz, liczysz 7 dni przerwy i zakładasz następny w odpowiednim terminie. Bardziej trzeba uważać, jeśli krążek byłby zostawiony ponad 4 tygodnie albo gdyby przerwa po wyjęciu przeciągnęła się za długo.

Chyba źle policzyłam dni z NuvaRingiem. Miałam wyjąć krążek po 3 tygodniach, a wyjęłam go dopiero dzisiaj, czyli równo po 4 tygodniach stosowania. Czy w takiej sytuacji ochrona dalej była zachowana? Mam teraz zrobić normalną tygodniową przerwę i założyć kolejny krążek, czy powinnam od razu zakładać nowy bez przerwy? Trochę się zestresowałam, bo pierwszy raz przeciągnęłam go aż do 4 tygodni i nie wiem, jak teraz liczyć kolejne dni.

Jeśli to było równo 4 tygodnie, a nie ponad 4 tygodnie, to ja bym nie panikowała. Przy NuvaRingu jest tak, że standardowo trzyma się go 3 tygodnie, ale jeśli został w pochwie dłużej niż 3 tygodnie, lecz nie dłużej niż 4 tygodnie, ochrona powinna być nadal zachowana.

Ja w takiej sytuacji wyjęłabym go teraz, zrobiła normalną 7-dniową przerwę i po tej przerwie założyła kolejny. Czyli liczysz przerwę od dzisiaj, od dnia wyjęcia, a nie od dnia, w którym „powinnaś” była go wyjąć. Najważniejsze, żeby tej przerwy teraz nie przedłużyć.

Gorzej byłoby, gdyby krążek był założony dłużej niż 4 tygodnie, np. 4 tygodnie i kilka dni, bo wtedy sytuacja robi się mniej pewna. Ale przy dokładnie 4 tygodniach nie traktowałabym tego jak całkowitego przerwania ochrony. Ustaw sobie tylko przypomnienie na kolejny raz, bo przy krążkach łatwo zgubić termin, skoro nie myśli się o tym codziennie.

Wyjęłam krążek po 2 tygodniach zamiast po 3, bo źle sobie zapisałam datę w kalendarzu i dopiero teraz zorientowałam się, że to było za wcześnie.

Co powinnam teraz zrobić? Włożyć ten sam krążek z powrotem, założyć nowy, czy zrobić przerwę? Boję się, że przez to ochrona mogła spaść, a kompletnie nie planuję ciąży. Miałyście kiedyś taką pomyłkę z za szybkim wyjęciem NuvaRingu?

Ja bym przede wszystkim nie robiła teraz normalnej 7-dniowej przerwy, bo NuvaRing powinien być w środku 3 tygodnie, a nie 2. Jeśli wyjęłaś go za wcześnie, to potraktowałabym to bardziej jak przypadkowe przerwanie stosowania, a nie jak koniec cyklu.

Jeśli krążek był poza Tobą krótko, to włożyłabym go z powrotem jak najszybciej. Jeśli minęło już więcej czasu albo nie masz pewności, czy nadaje się do ponownego założenia, to założyłabym nowy krążek i od tego dnia liczyła nowy schemat. Ja dla spokoju przez 7 dni używałabym dodatkowego zabezpieczenia, bo przy wyjęciu po 2 tygodniach nie traktowałabym tego jak zwykłej przerwy.

Najważniejsze: nie zostawiaj tego tak, że jesteś tydzień bez krążka po tylko 2 tygodniach stosowania, bo wtedy można sobie narobić stresu. Załóż krążek z powrotem albo nowy jak najszybciej i pilnuj kolejnych 7 dni ostrożniej. A jeśli był seks bez dodatkowego zabezpieczenia w czasie, gdy krążek był już wyjęty albo blisko tej pomyłki, to wtedy tym bardziej warto podejść do sprawy ostrożnie.