Co po odstawieniu Saxendy?

Po odstawieniu Saxendy, ważne jest, aby kontynuować zdrowy styl życia i utrzymanie zdrowej masy ciała, aby uniknąć efektu jojo, czyli szybkiego powrotu do wcześniejszej masy ciała.

Tenat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/saxenda/co-po-odstawieniu-saxendy

Hej, może ktoś miał podobnie, że podczas stosowania Saxendy wszystko było w porządku, ale po odstawieniu poczuł się nabrzmiały, wręcz spuchnięty, jakby miał nadmiar wody? :worried: Kiedy jestem na leku, czuję się dobrze, ale po jego odstawieniu mam wrażenie, że czuję się jak balon.

1 polubienie

Też tak mam, jakby po odstawieniu leku organizm nie radził sobie z nadmiarem wody? Zaczynam czuć się spuchnięta już 2-4 dni po odstawieniu, a ten stan trwa zwykle przez około 2 tygodnie. Potem wracam do leku, bo nie da się tego wytrzymać – człowiek nagle ma dodatkowe +10 kg i jest tak opuchnięty. Ale nie wiem, co dokładnie jest tego przyczyną.

Dokładnie, mam to samo! Pytałam moją lekarkę rodzinną, o co chodzi, ale jak to bywa w rodzinie – niestety, nie ma pojęcia. Minęły już 2 tygodnie od odstawienia leku i od dziś czuję się już dobrze – twarz nie jest okrągła jak wcześniej :grin:. Ciekawi mnie jednak, co to może być, czy to jakaś reakcja organizmu na odstawienie leku?

Mam to samo. Brzuch jak balon, twarz i ramiona jak kulki wodne, a na wadze od razu + kilka kilogramów do przodu. Wytrzymuję tak miesiąc i potem wracam do leków, po 3 dniach czuję się już idealnie.

Powiem tak – podczas stosowania Saxendy miałam silne zawroty głowy, które ustąpiły dopiero po odstawieniu leku. Miałam też problemy z żołądkiem, ciągłą zgagę i nie mogłam znieść niektórych zapachów. To kwestia indywidualna, ja odstawiłam lek po konsultacji z lekarzem. Wyraźnie okazało się, że nie był to lek dla mnie.

Stosowałam lek przez 2 miesiące, potem zrobiłam 2-tygodniową przerwę i za każdym razem, gdy przestaję, czuję się opuchnięta i nabrzmiała. Kiedy biorę lek, jest ok, ale po przerwie właśnie takie objawy się pojawiają. Zrobiłam to już dwa razy i za każdym razem mam podobnie.