Po odstawieniu Saxendy, ważne jest, aby kontynuować zdrowy styl życia i utrzymanie zdrowej masy ciała, aby uniknąć efektu jojo, czyli szybkiego powrotu do wcześniejszej masy ciała.
Hej, może ktoś miał podobnie, że podczas stosowania Saxendy wszystko było w porządku, ale po odstawieniu poczuł się nabrzmiały, wręcz spuchnięty, jakby miał nadmiar wody? Kiedy jestem na leku, czuję się dobrze, ale po jego odstawieniu mam wrażenie, że czuję się jak balon.
Też tak mam, jakby po odstawieniu leku organizm nie radził sobie z nadmiarem wody? Zaczynam czuć się spuchnięta już 2-4 dni po odstawieniu, a ten stan trwa zwykle przez około 2 tygodnie. Potem wracam do leku, bo nie da się tego wytrzymać – człowiek nagle ma dodatkowe +10 kg i jest tak opuchnięty. Ale nie wiem, co dokładnie jest tego przyczyną.
Dokładnie, mam to samo! Pytałam moją lekarkę rodzinną, o co chodzi, ale jak to bywa w rodzinie – niestety, nie ma pojęcia. Minęły już 2 tygodnie od odstawienia leku i od dziś czuję się już dobrze – twarz nie jest okrągła jak wcześniej . Ciekawi mnie jednak, co to może być, czy to jakaś reakcja organizmu na odstawienie leku?
Mam to samo. Brzuch jak balon, twarz i ramiona jak kulki wodne, a na wadze od razu + kilka kilogramów do przodu. Wytrzymuję tak miesiąc i potem wracam do leków, po 3 dniach czuję się już idealnie.
Powiem tak – podczas stosowania Saxendy miałam silne zawroty głowy, które ustąpiły dopiero po odstawieniu leku. Miałam też problemy z żołądkiem, ciągłą zgagę i nie mogłam znieść niektórych zapachów. To kwestia indywidualna, ja odstawiłam lek po konsultacji z lekarzem. Wyraźnie okazało się, że nie był to lek dla mnie.
Stosowałam lek przez 2 miesiące, potem zrobiłam 2-tygodniową przerwę i za każdym razem, gdy przestaję, czuję się opuchnięta i nabrzmiała. Kiedy biorę lek, jest ok, ale po przerwie właśnie takie objawy się pojawiają. Zrobiłam to już dwa razy i za każdym razem mam podobnie.