Osoby stosujące Saxendę mogą doświadczyć pierwszych efektów po około 4-8 tygodniach od rozpoczęcia leczenia, jednak pełny efekt leku zwykle ujawnia się po około 3-4 miesiącach regularnego stosowania. Ważne jest jednak, aby efekty odchudzania były stopniowe i niezbyt szybkie, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Warto także pamiętać, że każdy organizm reaguje indywidualnie na lek, dlatego czas pojawienia się pierwszych efektów może nieco się różnić między pacjentami.
Zaczęłam stosowanie Saxendy wczoraj, ze względu na cukrzycę i otyłość (BMI 37). Pierwszy zastrzyk zrobiłam wieczorem, a dzisiaj czuję się naprawdę źle. Wiem, że mogą wystąpić skutki uboczne i że wiele osób przechodzi przez nie, ale obecnie jest mi bardzo ciężko. Mam potworne mdłości, ciągle się odbijam, czuję się wyczerpana i nie mogę znieść zapachu kawy… Zwykle piję 3-4 kawy dziennie, a dziś sam zapach mnie odrzuca. Coś podobnego zdarzyło mi się tylko w ciąży. Pozdrawiam serdecznie!
Z kawą miałam bardzo podobnie! Przez lata byłam ogromną kawoszką – codziennie piłam kilka filiżanek czarnej kawy, a espresso było moim porannym rytuałem. Nie wyobrażałam sobie dnia bez tego aromatycznego napoju. Jednak od kiedy zaczęłam brać Saxendę, czyli już od 18 dni, moja tolerancja na kawę dramatycznie spadła.
Zupełnie straciłam na nią ochotę – sam zapach zaczął mnie odrzucać, a po wypiciu jednej filiżanki czułam mdłości. Niestety, raz nawet skończyło się to wymiotami. Nie wiem, czy to kwestia działania leku na żołądek, czy może zmienionych preferencji smakowych, ale kawa, która zawsze sprawiała mi przyjemność, stała się nagle zupełnie nie do przełknięcia.
Jedyne, co jeszcze jestem w stanie wypić, to bardzo lekkie cappuccino z dużą ilością mleka. Zdecydowanie nie smakuje tak, jak moja ukochana kawa, ale przynajmniej nie powoduje u mnie nudności.
Ja zaczęłam stosować 0,6 mg kilka dni temu i na razie nic wielkiego się nie dzieje, ale pierwsze efekty już zauważam!
Przede wszystkim mam znacznie mniejszy apetyt – to było pierwsze, co poczułam. Zawsze byłam osobą, która lubi podjadać między posiłkami, a teraz jakoś nie ciągnie mnie do jedzenia. Nawet nie muszę się pilnować, bo po prostu nie odczuwam głodu w taki sposób, jak wcześniej.
Ja jestem na Saxendzie od miesiąca i pierwsze efekty już widzę!
Na szczęście nie doświadczyłam żadnych skutków ubocznych, co trochę mnie zaskoczyło, bo czytałam, że wiele osób ma na początku problemy żołądkowe. U mnie obyło się bez większych rewolucji, choć zauważyłam, że jestem dużo bardziej senna niż wcześniej – mogłabym przespać pół dnia.
Jeśli chodzi o wagę, to trochę spadła, ale bez spektakularnych wyników – bardziej widzę różnicę w obwodach. Ubrania zaczęły lepiej leżeć, a zwłaszcza w talii czuję, że zrobiło się luźniej. Nie muszę już sięgać po najwygodniejsze spodnie, co jest całkiem motywujące!
Nie ukrywam, że liczyłam na szybsze efekty, ale widzę, że wszystko dzieje się stopniowo.
Ja też tak mam, czuję się jakbym była w ciąży, mimo że to tylko moje wyobrażenie . Mdli mnie, a zapachy mnie drażnią. Ale walczę dla swojego zdrowia . Mam nadzieję, że wytrwam, bo czuję się naprawdę źle. Jestem po 4 dawkach.