Stosowanie leku Saxenda, zawierającego liraglutyd, może prowadzić do wystąpienia działań niepożądanych, w tym wymiotów. Jest to związane z mechanizmem działania leku, który wpływa na układ pokarmowy i ośrodek sytości w mózgu.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/saxenda/wymioty-po-saxenda-co-zrobicCzy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Kiedy robię sobie zastrzyk rano, po jakimś czasie czuję osłabienie i pojawiają się mdłości, ale te objawy ustępują już w południe. Zaczęło się to dopiero od dwóch dni. Zastanawiam się, czy warto włączyć probiotyk, żeby złagodzić te efekty. Dopiero od tygodnia stosuję ten lek, więc dopiero poznaję jego działanie. Jem niewiele, ale staram się pić dużo wody. Dziś rano zauważyłam na wadze 1,5 kg mniej! Startowałam z wagi 100 kg. Jak wyglądało to u Was na początku?
Tak, mam podobnie, zwłaszcza gdy zwiększam dawkę. Objawy bywają bardziej odczuwalne, ale zwykle po jakimś czasie ustępują.
Najtrudniejsze są pierwsze dni, ale z czasem organizm się przyzwyczaja i wszystko wraca do normy.