Złe samopoczucie po rozpoczęciu stosowania Mounjaro jest częstym zjawiskiem, zwłaszcza w początkowej fazie terapii. Najczęstsze objawy to nudności, wymioty, biegunka, wzdęcia, bóle brzucha oraz uczucie zmęczenia. Te efekty uboczne wynikają z mechanizmu działania leku, który wpływa na pracę układu hormonalnego i trawiennego, wywołując początkowy stres metaboliczny.
Po jakim czasie od podania Mounjaro zaczęliście odczuwać skutki uboczne, takie jak złe samopoczucie? Jak długo trwały u was te dolegliwości? Planuję wziąć swoją pierwszą dawkę 0,25 mg, ale mam wyjazd za dwa dni i będę musiał prowadzić samochód. Zastanawiam się, czy lek może wpłynąć na moją koncentrację, energię lub ogólną zdolność do podróży. Czy warto odłożyć podanie dawki na później, czy ryzyko nasilenia skutków ubocznych jest niewielkie przy pierwszej dawce? Jakie były wasze doświadczenia w podobnych sytuacjach?
Przy dawce 2,5 mg odczułam ból głowy już tego samego dnia, kiedy wzięłam zastrzyk. Przy dawce 5 mg zdecydowałam się podać lek wieczorem, żeby przespać ewentualne skutki uboczne. Rano czułam się trochę lepiej, ale nadal dokuczała mi potworna suchość w ustach i lekkie osłabienie.