Co zamiast Concor Cor?

Concor Cor to lek zawierający bisoprolol, który jest beta-blokerem. Beta-blokery są często stosowane w leczeniu różnych schorzeń serca, w tym nadciśnienia tętniczego i niewydolności serca.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/concor-cor/co-zamiast-concor-cor/

Co można brać zamiast Concor Cor? Biorę 2,5 mg, ale średnio się po nim czuję i zastanawiam się, jakie są najbliższe zamienniki albo alternatywy.

Najbliższe zamienniki to Bisocard, Biprol, Bisoprolol – działają praktycznie tak samo, tylko inny producent. Ja przeszłam z Concor Cor na Bisocard i różnicy prawie nie czułam, poza tym że lepiej tolerowałam. Jeśli chodzi o alternatywy spoza bisoprololu, czasem podaje się metoprolol albo nebivolol, ale to już zależy od tego, jak reagujesz na beta-blokery.

U mnie zamiast Concor Cor lekarz dał Bisoprolol 2,5 mg – to praktycznie to samo, tylko tańsze. Mój tata ma Biprol, też działa identycznie. Jeśli ktoś nie toleruje bisoprololu, wtedy przechodzą na Nebilet (nebivolol) albo Metoprolol, ale to już inny lek i inaczej się go odczuwa. Najprościej zacząć od zamienników 1:1, czyli innych wersji bisoprololu.