„Concor” i „Concor COR” to dwie różne formy leku stosowanego w leczeniu nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca, znanego również jako bisoprolol. Bisoprolol jest lekiem z grupy beta-blokerów, który działa przez zmniejszenie siły i częstości skurczów serca, co pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi.
Cześć wszystkim! Ostatnio lekarz przepisał mi Concor oraz Concor Cor i zastanawiam się, jaka jest różnica między nimi. Czy ktoś z Was korzystał z obu tych leków? Jakie macie doświadczenia? Czy Concor Cor działa inaczej niż standardowy Concor? Dzięki za pomoc!
Hej! Ja też miałem podobne pytanie, kiedy zacząłem brać oba leki. Z tego co wiem, Concor i Concor Cor zawierają ten sam składnik aktywny – bisoprolol, ale Concor Cor jest w formie o przedłużonym uwalnianiu. Dzięki temu działa dłużej w ciągu dnia, więc nie musisz pamiętać o braniu go kilka razy. U mnie Concor Cor lepiej kontroluje ciśnienie przez cały dzień, bez takich skoków, które czasem miałem z zwykłym Concorem. Jeśli masz trudności z regularnym braniem leków, Concor Cor może być lepszym wyborem. Oczywiście najlepiej porozmawiać z lekarzem, żeby wybrać to, co będzie dla Ciebie najlepsze.