Czy Concor obniża ciśnienie?

Tak, Concor, znany również jako bisoprolol, jest lekiem z grupy beta-blokerów, który jest stosowany do obniżania ciśnienia krwi. Działa przez zmniejszenie siły i szybkości bicia serca, co obniża ciśnienie krwi.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/concor/czy-concor-obniza-cisnienie

Cześć wszystkim! Zastanawiam się, czy Concor rzeczywiście obniża ciśnienie krwi. Mój lekarz przepisał mi ten lek z powodu nadciśnienia, ale chciałbym poznać wasze doświadczenia. Jakie efekty zauważyliście po rozpoczęciu terapii Concor? Czy mieliście jakieś nieprzyjemne skutki uboczne?

@Lewan Hej! Również zaczynałem brać Concor kilka lat temu z powodu nadciśnienia i mogę się podzielić swoim doświadczeniem. Na początku byłem trochę niepewny, jak lek wpłynie na moje codzienne życie. Lekarz wyjaśnił mi, że bisoprolol, czyli substancja czynna w Concorze, jest beta-blokerem, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez zwolnienie akcji serca i zmniejszenie siły jego skurczów.

Pierwsze kilka tygodni było dla mnie okresem adaptacji. Zauważyłem, że moje ciśnienie zaczęło się stabilizować, co było dużą ulgą. Jednak miałem też kilka efektów ubocznych, takich jak lekka zmęczenie i uczucie ospałości, zwłaszcza rano. Byłem też bardziej wrażliwy na zimno – dłonie i stopy często były zimne, co wcześniej mnie nie spotykało.

Z czasem organizm się przyzwyczaił i większość tych skutków ubocznych zniknęła. Co ważne, moje ciśnienie utrzymywało się na bezpiecznym poziomie, a ja czułem się znacznie lepiej pod względem ogólnego samopoczucia. Regularne monitorowanie ciśnienia pomogło mi i mojemu lekarzowi dostosować dawkę leku do moich potrzeb.

Dodatkowo, Concor pomógł mi w radzeniu sobie ze stresem, ponieważ dzięki obniżonemu ciśnieniu serce pracuje mniej intensywnie. To trochę zmieniło moje podejście do codziennych wyzwań. Oczywiście, każdy organizm reaguje inaczej, więc warto być w stałym kontakcie z lekarzem i regularnie kontrolować swoje parametry zdrowotne.