Controloc a alkohol

Choć bezpośrednie interakcje między Controloc a alkoholem nie są powszechnie zgłaszane, picie alkoholu może zaostrzyć objawy choroby, którą leczy Controloc, takie jak zgaga czy refluks, dlatego zaleca się ostrożność.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/controloc-20/czy-biorac-controloc-mozna-pic-alkohol/

Mam pytanie do osób, które biorą Controloc na refluks albo zgagę. Lekarz przepisał mi ten lek jakiś czas temu, bo miałam straszne pieczenie w przełyku i ciągłe odbijanie po jedzeniu. Biorę teraz 40 mg rano i faktycznie jest dużo lepiej, ale zastanawia mnie jedna rzecz – czy przy Controloc można czasem wypić alkohol?

Nie mówię tu o jakimś piciu co weekend, tylko np. lampka wina na spotkaniu ze znajomymi albo piwo do grilla. Trochę się boję, bo wcześniej po alkoholu zgaga potrafiła mnie męczyć pół nocy.

Czy ktoś z Was pije czasami alkohol podczas brania Controloc?

U mnie historia była taka, że zanim zaczęłam brać Controloc, to zgaga potrafiła mnie wykończyć. Szczególnie po kawie, winie albo jak zjadłam coś tłustego wieczorem. Czasami w nocy budziłam się z takim pieczeniem w przełyku, jakby mi ktoś ogień w gardle zapalił.

Jak zaczęłam brać Controloc, to po kilku dniach była ogromna ulga. Mogłam w końcu normalnie spać i nie budzić się z tym kwaśnym posmakiem w ustach. Jeśli chodzi o alkohol, to powiem szczerze – od czasu do czasu wypiję lampkę wina i nic strasznego się nie dzieje, ale zauważyłam jedną rzecz.

Jak przesadzę, albo wypiję coś bardziej kwaśnego typu czerwone wino albo drinki z cytrusami, to jednak żołądek potrafi się odezwać. Moja koleżanka też bierze Controloc i mówi dokładnie to samo – mała ilość jest ok, ale jak człowiek przesadzi, to zgaga potrafi wrócić.

Ja biorę Controloc już ponad rok, bo mam refluks i lekarz powiedział, że u mnie to raczej sprawa na dłużej. Zgaga była taka, że czasami myślałem, że mam coś z sercem. Po tym leku jest zdecydowanie lepiej.

Jeśli chodzi o alkohol, to powiem jak u mnie było. Na początku całkiem odstawiłem, bo żołądek był w kiepskim stanie. Po jakimś czasie spróbowałem wypić jedno piwo na spotkaniu ze znajomymi i… nic się nie stało.

Ale zauważyłem jedną ciekawą rzecz – najgorzej działa na mnie mocny alkohol i czerwone wino. Po piwie zazwyczaj jest ok, ale po whisky albo większej ilości alkoholu potrafi wrócić pieczenie w przełyku. Mój brat też ma refluks i bierze podobny lek i mówi dokładnie to samo.