Tak, Controloc najlepiej jest przyjmować na czczo, około 30 minut przed posiłkiem, aby zwiększyć jego skuteczność.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/controloc-20/czy-controloc-bierze-sie-na-czczo
Tak, Controloc najlepiej jest przyjmować na czczo, około 30 minut przed posiłkiem, aby zwiększyć jego skuteczność.
A ktoś z was stosuje Controloc 20 mg na czczo? Babcia, po przebytym pęknięciu wrzodu żołądka, ma obowiązkowo przyjmować ten lek, ale zauważyłam, że lekarz w szpitalu nie wspomniał o konieczności suplementacji witaminy B12. Sama o tym doczytałam i teraz mam zagwozdkę, jaką dawkę tej witaminy powinna przyjmować. Macie jakieś doświadczenia albo wskazówki, jak to najlepiej rozwiązać?
A gdzie o tym doczytałaś? Że długotrwałe stosowanie Controloc może wpływać na wchłanianie witaminy B12? Jeśli babcia ma brać ten lek przez pół roku, warto pamiętać, żeby zrobić próby wątrobowe, bo to standardowa procedura przy długotrwałym stosowaniu. Przy okazji dobrze też sprawdzić poziom witaminy B12 – zawsze lepiej monitorować, żeby uniknąć niedoborów. Ktoś miał podobne zalecenia?