Czy Controloc to lek osłonowy?

Tak, Controloc można uznać za lek osłonowy, ponieważ jego głównym zadaniem jest zmniejszenie produkcji kwasu solnego w żołądku, co zapewnia ochronę błony śluzowej żołądka i przewodu pokarmowego przed działaniem kwasu. Controloc, zawierający pantoprazol, jest selektywnym inhibitorem pompy protonowej (IPP), co oznacza, że bezpośrednio działa na enzym odpowiedzialny za sekrecję kwasu solnego w komórkach wyściełających żołądek.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/controloc-20/czy-controloc-to-lek-oslonowy/

Mam takie trochę może głupie pytanie, ale już się sama pogubiłam. Lekarz przepisał mi Controloc, bo miałam straszną zgagę i pieczenie w przełyku. Do tego biorę też czasami leki przeciwbólowe na kręgosłup i ktoś mi powiedział, że Controloc to podobno lek osłonowy na żołądek.

I teraz się zastanawiam – czy Controloc faktycznie jest takim lekiem osłonowym, który chroni żołądek przed innymi lekami? Czy to jest raczej lek tylko na refluks i zgagę?

Trochę się już w tym wszystkim gubię, bo jedni mówią jedno, inni drugie. Może ktoś z Was brał Controloc razem z lekami przeciwbólowymi albo na żołądek i może napisać jak to wyglądało u Was?

U mnie lekarz też powiedział, że Controloc działa trochę jak osłona na żołądek, ale nie tylko. Ja zaczęłam go brać kilka lat temu, kiedy miałam straszne problemy z refluksem. Zgaga była taka, że potrafiłam się w nocy obudzić z pieczeniem w gardle.

Lek naprawdę pomógł. Po kilku dniach było dużo lepiej i w końcu mogłam normalnie spać. Później miałam też okres, kiedy brałam sporo leków przeciwbólowych na kolano i lekarz powiedział, że dobrze, że biorę wtedy Controloc, bo trochę chroni żołądek przed podrażnieniem.

Moja mama też bierze coś podobnego, bo ma wrzody i lekarz jej tłumaczył, że takie leki zmniejszają kwas w żołądku, więc żołądek ma szansę się „uspokoić”. Więc z tego co ja zrozumiałam, to trochę jest lek na refluks, ale też działa jak taka osłona.

Ja też myślałam kiedyś, że Controloc to tylko taka osłona na żołądek, ale później się okazało, że to normalny lek na nadkwasotę. Zaczęłam go brać, bo miałam ciągłe bóle żołądka i pieczenie po jedzeniu.

Lekarz powiedział mi wtedy, że on zmniejsza produkcję kwasu w żołądku, dlatego pomaga przy zgadze, refluksie i takich problemach. Faktycznie u mnie po tygodniu było dużo lepiej.

A jeśli chodzi o tę osłonę, to mój mąż brał Controloc razem z lekami przeciwzapalnymi na stawy, bo lekarz mówił, że wtedy żołądek jest mniej podrażniony. Więc chyba dlatego ludzie mówią, że to lek osłonowy.

Ja teraz już biorę go tylko od czasu do czasu jak wraca zgaga, ale pamiętam, że na początku naprawdę bardzo mi pomógł.