Controloc jest najskuteczniejszy, gdy jest przyjmowany na pusty żołądek, jednak w przypadku pominięcia dawki przed jedzeniem, można go przyjąć po posiłku.
Od jakiegoś czasu biorę Controloc 40 mg na refluks i zgagę, bo miałam straszne pieczenie w przełyku i ciągłe odbijanie po jedzeniu. Lek pomaga, ale mam trochę chaotyczny tryb dnia i czasami zapominam wziąć tabletkę przed śniadaniem. Zdarza się, że przypominam sobie dopiero po jedzeniu i wtedy nie wiem czy jeszcze brać lek czy już odpuścić do następnego dnia.
Dlatego chciałam zapytać osoby, które też biorą Controloc – czy można go brać po jedzeniu i czy wtedy działa tak samo? Czy to już wtedy mija się z celem?
U mnie było dokładnie tak samo. Lekarz mówił, żeby brać Controloc rano przed jedzeniem, ale ja mam dwójkę dzieci i rano jest taki chaos, że czasem człowiek nawet kawy nie zdąży wypić w spokoju . Kilka razy też przypomniałam sobie dopiero po śniadaniu.
Powiem Ci z własnego doświadczenia – jak wzięłam po jedzeniu, to lek i tak działał, tylko może trochę wolniej. Zgaga i tak była dużo mniejsza niż bez niego.
Moja mama też bierze ten lek na refluks i mówi, że u niej najważniejsze jest po prostu brać regularnie, a nie zawsze idealnie co do minuty przed jedzeniem. Jak zapomni rano, to bierze później i nic złego się nie dzieje.
Ja teraz staram się brać przed śniadaniem, bo faktycznie wtedy działa najlepiej, ale jak mi się zdarzy wziąć po jedzeniu, to nie robię z tego tragedii.
Też mam refluks i biorę Controloc już ponad rok, więc trochę się z tym lekiem „zaprzyjaźniłem”. Lekarz mówił mi dokładnie to samo – najlepiej 30 minut przed jedzeniem, bo wtedy działa najmocniej.
Ale powiem Ci szczerze, że nie zawsze da się tak idealnie żyć. Pracuję na zmiany i czasami jem o dziwnych godzinach. Zdarzało mi się brać Controloc nawet po obiedzie albo później w ciągu dnia.
U mnie najważniejsza była jedna rzecz – regularność. Jak brałem lek codziennie, to refluks był dużo spokojniejszy. Jak zapomniałem na kilka dni, to od razu wracało pieczenie w gardle i odbijanie.
Kolega z pracy też bierze coś podobnego na żołądek i mówił mi, że te leki działają trochę „na zapas”, bo hamują kwas w żołądku przez dłuższy czas. Więc jak weźmiesz po jedzeniu raz czy drugi, to świat się nie zawali. Najlepiej jednak brać przed posiłkiem, bo wtedy po prostu najlepiej działa.