Czego nie wolno przy Izoteku?

Podczas leczenia Izotekiem nie wolno zajść w ciążę ani karmić piersią, stosować preparatów z witaminą A, przyjmować antybiotyków z grupy tetracyklin, spożywać alkoholu, wykonywać depilacji woskiem czy peelingów, narażać skóry na słońce bez ochrony ani oddawać krwi w trakcie i miesiąc po zakończeniu terapii.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/izotekk/czego-nie-wolno-przy-izoteku

Mam do Was pytanie, szczególnie do osób, które stosowały Izotek lub są w trakcie kuracji. Przeczytałam już chyba wszystko w internecie, ale liczę na świeże opinie, bo temat bardzo mnie nurtuje.

Zmagam się z trądzikiem od 6 lat. Nie jest to bardzo ciężka forma – brak zmian ropnych, ale i tak wyskakuje mi mnóstwo bolących, podskórnych krost, zwłaszcza przed okresem. Mimo że na pierwszy rzut oka nie wygląda to dramatycznie, bez mocnego makijażu nie potrafię wyjść z domu. Nie pamiętam już, jak to jest mieć gładką skórę – patrząc na stare zdjęcia, po prostu nie poznaję siebie. Codziennie rano spędzam 30 minut przy lustrze, próbując to wszystko zamaskować, i powoli tracę cierpliwość.

O Izotek starałam się już kilka razy. Najpierw byłam za młoda, a później lekarz nie chciał mi go przepisać z powodu anemii. Teraz moje wyniki są już w normie – żelazo prawie 14 (przy górnej granicy 17).

Z jednej strony jestem podekscytowana, bo widzę w tej kuracji szansę na normalne życie i gładką skórę. Z drugiej jednak strony – czytam opinie, które mnie przerażają. Łysienie, przesuszenie skóry, a nawet rak – czy takie skutki uboczne faktycznie zdarzają się często?

Mam skórę mieszaną, a zimą skłonną do przesuszania. Dodatkowo zmagam się z łupieżem, więc boję się, że Izotek “zniszczy” mi cerę i skórę głowy. Moje inne wyniki, takie jak wątroba, cholesterol czy morfologia, są w normie.

Chciałabym zapytać Was o kilka rzeczy:

• Czy da się jakoś przewidzieć, jak organizm zareaguje na ten lek?
  • Czy dobre wyniki badań przed rozpoczęciem kuracji dają gwarancję, że nie wystąpią poważne skutki uboczne?
  • Dermatolog zaproponował mi 4-miesięczną kurację – czy Waszym zdaniem lepiej rozważyć mniejsze dawki przez dłuższy okres, żeby zmniejszyć ryzyko przesuszenia skóry czy wypadania włosów?

Mam jeszcze jedno pytanie: nie zamierzam stosować tabletek antykoncepcyjnych, bo bardzo źle je toleruję – tyję po nich niemal natychmiast. Czy brak antykoncepcji hormonalnej osłabia działanie Izoteku?

Będę wdzięczna za każdą radę czy Wasze doświadczenia!

Nie odpowiem na wszystko, ale podzielę się swoim doświadczeniem. Stosowałam Izotek przez rok i to w dość solidnych dawkach – zaczynałam od 20 mg dziennie, a później dermatolog zwiększył mi do 40 mg. Nie miałam problemów z nadmiernym wypadaniem włosów, choć rzeczywiście zauważyłam, że wypadały trochę bardziej niż zwykle. Największym dyskomfortem było dla mnie przesuszenie ust – tutaj niezastąpiony okazał się balsam Carmex. Jeśli chodzi o skórę twarzy, nie odczułam większego przesuszenia, ale regularnie i intensywnie ją nawilżałam, co pewnie pomogło.

Jak organizm zareaguje na lek, to już kwestia indywidualna – ja miałam regularnie robione badania, co miesiąc lub dwa, i na szczęście wszystko było w normie. Tabletki antykoncepcyjne również u mnie odpadały, bo po prostu na mnie nie działają, więc dermatolog nie nalegał na ich stosowanie.

Teraz, po zakończeniu kuracji, jestem bardzo zadowolona. Moja skóra wygląda dokładnie tak, jak zawsze chciałam, a efekty utrzymują się już dwa miesiące po zakończeniu leczenia. Jeśli masz wątpliwości, najlepiej omówić wszystko szczegółowo z lekarzem i monitorować wyniki badań w trakcie terapii.

Skutki uboczne faktycznie potrafią budzić obawy, ale warto pamiętać, że reakcja na lek to sprawa bardzo indywidualna. Odpowiednia pielęgnacja skóry, tak jak wspominała poprzedniczka, może wiele zdziałać – regularne nawilżanie kremami naprawdę pomaga. Jeśli chodzi o dawkowanie, to kluczowa jest masa ciała – im jest mniejsza, tym niższa powinna być dawka. To jednak koniecznie omów z lekarzem, przedstawiając swoje obawy, żeby ustalić, co będzie dla Ciebie najbezpieczniejsze.

Nie ma co panikować na zapas – owszem, mogą pojawić się okresowe problemy, jak przesuszona skóra czy wypadanie włosów, ale większość tych efektów ubocznych mija po zakończeniu leczenia. A jeśli w trakcie kuracji skutki uboczne będą zbyt uciążliwe, zawsze możesz skonsultować się z dermatologiem w sprawie obniżenia dawki.

Co do tabletek antykoncepcyjnych – one nie wpływają na skuteczność Izoteku. Ich zalecenie wynika z tego, że w trakcie leczenia absolutnie nie wolno zajść w ciążę. Izotek ma bardzo silne działanie teratogenne i może poważnie zaszkodzić rozwijającemu się płodowi. Tabletki antykoncepcyjne są po prostu jedną z najskuteczniejszych metod zapobiegania ciąży, dlatego lekarze je rekomendują. Jeśli nie możesz ich stosować, omów z lekarzem inne opcje zabezpieczenia.

Dzięki za wsparcie!

Przyznam, że trochę przeraża mnie kwestia wypadania włosów i przesuszenia skóry. Dla mnie przesuszona skóra jest nawet większym koszmarem niż trądzik, bo tego zwyczajnie nie da się ukryć – szczególnie jeśli zaczyna schodzić płatami z twarzy. Miałam już takie problemy po różnych „cudownych” płynach od dermatologów i naprawdę nie chciałabym tego przechodzić ponownie.

Jeśli chodzi o włosy, to moje są już teraz osłabione – przez lata zmagałam się z anemią, więc trochę wypadają nawet teraz. Boję się, że Izotek może to jeszcze pogorszyć. Czy jest szansa, że tak się nie stanie, czy wypadanie włosów to coś, co dotyka prawie każdego podczas tej kuracji?

Według mnie kluczowe jest znalezienie dermatologa, który naprawdę zna się na rzeczy i potrafi odpowiedzieć na Twoje pytania oraz rozwiać wszelkie wątpliwości. Powinien dokładnie wyjaśnić, jak działa lek i czego możesz się spodziewać. Sama miałam różne doświadczenia z innymi lekami i maściami – skóra schodziła mi płatami, co było koszmarem. Przy Izoteku na szczęście tego nie doświadczyłam, ale wiadomo, że każdy organizm reaguje inaczej.

W trakcie kuracji najpierw stosowałam Izotek, a później przeszłam na Curacne, bo był tańszy. Muszę przyznać, że usta wysychały mi strasznie, a noszenie soczewek stało się niemożliwe, bo oczy kompletnie ich nie tolerowały. Do tego dochodziły jeszcze krwotoki z nosa, które jakoś opanowałam dzięki wodzie morskiej w sprayu – pomagała na przesuszenie śluzówki.

Pierwsze dni kuracji nie były łatwe. Bolały mnie nogi, a do tego ciągle chciało mi się spać. Na szczęście później organizm się przyzwyczaił i wszystko się unormowało. Cztery miesiące leczenia to nie jest tak długo, więc myślę, że dasz radę. Najważniejsze to regularna kontrola u dermatologa i szybkie zgłaszanie jakichkolwiek problemów. Trzymaj się i powodzenia! :blush:

@Bunia Mam jeszcze pytanie: czy każdy, kto zaczyna leczenie Izotekiem, musi przyjąć tę samą całkowitą dawkę leku? Czy w przypadku lżejszego trądziku stosuje się mniejsze dawki lub mniej opakowań? Jak to wygląda w praktyce?

@Majeczka U mnie dawka była dostosowana do mojej wagi – w sumie przyjęłam tyle, ile wynikało z przelicznika, czyli 120 mg na każdy kilogram ciała. Mój trądzik nie był bardzo ciężki, ale mimo to zastosowano pełną dawkę, żeby uzyskać trwałe efekty. Znam przypadek, gdzie dawka była źle dobrana i osoba musiała przechodzić drugą kurację, bo trądzik wrócił. A jaką dawkę masz Ty?