Czy Allertec usypia?

Allertec zawiera cetyryzynę, antyhistaminik stosowany w leczeniu alergii. Jednym z najczęstszych skutków ubocznych tego leku jest senność. Chociaż nie wszyscy pacjenci odczuwają tę reakcję, u niektórych może ona wystąpić.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/allertec/czy-allertec-usypia/

Hej! Mam pytanie do osób, które biorą Allertec – czy ten lek Was usypia? Mam alergię na pyłki, lek działa fajnie, ale zauważyłam, że jak go wezmę rano, to cały dzień chodzę jak zombie. Czy to normalne? A może lepiej brać go wieczorem? Jakie macie doświadczenia?

Cześć! Oj tak, Allertec potrafi zamulić, przynajmniej na początku. U mnie to był dramat – wzięłam rano tabletkę i w pracy siedziałam jak na autopilocie. Głowa ciężka, oczy się same zamykały, a szef myślał, że jestem po imprezie. Po trzech dniach przerzuciłam się na wieczorne branie – i to był strzał w dziesiątkę! Lek dalej działał super, ale przynajmniej przesypiałam te efekty uboczne i w dzień byłam jak nowo narodzona. Zresztą, moja córka też bierze Allertec, ma 16 lat, i mówiła, że po pierwszych razach miała takie spowolnienie, że na lekcjach ledwo ogarniała. Teraz bierze przed snem i nie narzeka. Więc tak – usypia, ale można to ograć, trzeba tylko znaleźć dobrą porę dnia.

Hej hej, a ja Wam powiem tak: na mnie Allertec działa zupełnie odwrotnie niż na mojego męża. On bierze i śpi jak dziecko – bierze o 22:00 i rano nie można go dobudzić. Ja? Ja mogę łyknąć i iść malować płot, podlewać działkę i jeszcze zrobić sernik. Kompletnie na mnie nie działa usypiająco, a biorę od lat – na pyłki, na kota, na sierść psa – wszystko mnie uczula. Ale znam kilka osób, co po Allertec musiały zmieniać lek, bo czuły się jakby były na lekach nasennych.
Więc to serio zależy od organizmu – jeden pójdzie spać po tabletce, drugi zacznie myć okna. Ja biorę rano i jest ok. Ale jak jesteś z tych bardziej wrażliwych, to może rzeczywiście lepiej wieczorem – albo zapytać lekarza o zamiennik.