Opinie Allertec

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Allertec w leczeniu alergii? Czy zauważyliście realną poprawę – mniejsze kichanie, brak swędzenia, łagodzenie pokrzywki czy lepszy sen w nocy bez zatkanego nosa? Jak szybko zaczyna u Was działać i na jak długo starcza jedna tabletka? Zdarzały się Wam jakieś skutki uboczne – np. senność, suchość w ustach, bóle głowy albo uczucie zmęczenia po jego zażyciu? Czy lek działa na Was bardziej uspokajająco, czy raczej nie czujecie żadnych efektów ubocznych? Dla wielu osób to jeden z popularniejszych leków na alergię dostępnych bez recepty, ale każdemu może działać inaczej – dlatego Wasze opinie mogą pomóc innym w podjęciu decyzji, czy warto po niego sięgnąć.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Allertec to jak dotąd jedyny lek, który naprawdę pomaga mi na zatoki i alergie – i to przez cały rok. Niezależnie, czy objawy wywołuje coś na zewnątrz, jak pyłki czy kurz, czy w środku domu – zawsze działa skutecznie. Dzięki niemu udało się też ograniczyć zastrzyki odczulające – kiedyś miałam je co tydzień, teraz wystarczą raz w miesiącu. Naprawdę zrobił ogromną różnicę w codziennym funkcjonowaniu. Mam tylko nadzieję, że Allertec w wersji bez recepty będzie równie skuteczny jak ten, który wcześniej dostawałam na receptę. To dla mnie ogromna ulga mieć lek, który działa niezależnie od sezonu.

Mój syn przyjmuje Allertec odkąd skończył 4 lata. Każdej wiosny zaczyna się u niego silna reakcja alergiczna – wysypki, katar, swędzenie – i właśnie ten lek zawsze przynosił mu dużą ulgę. Sprawdza się u nas co roku, gdy tylko pojawiają się pyłki, i naprawdę pomaga opanować objawy. Mam tylko nadzieję, że wersja Allertec dostępna bez recepty będzie działać równie skutecznie, jak ta, którą wcześniej dostawaliśmy na receptę. Dla mojego dziecka to jeden z nielicznych leków, który naprawdę robi różnicę.

Podczas stosowania Allertec zaczęły się u mnie napady lęku – budziłam się w nocy z kołataniem serca i uczuciem silnego niepokoju. Do tego pojawiły się dziwne, intensywne sny, które wcześniej nigdy mi się nie zdarzały. Miałam też mdłości, huśtawki nastrojów, byłam cały czas zmęczona, ospała, a do tego zaczęłam szybko przybierać na wadze i miałam ogromny apetyt. Straciłam też całkowicie motywację do nauki – nie mogłam się skupić, odkładałam wszystko na później i w końcu zaczęłam zawalać zajęcia. Po odstawieniu Allertec wszystkie te objawy zniknęły w ciągu tygodnia. Dla mnie minusy tego leku zdecydowanie przeważyły nad jakimikolwiek korzyściami. Nie zamierzam już nigdy po niego sięgać.

Przerwałam stosowanie Allertec po 6 dniach, bo zamiast ulgi w sezonowej alergii, miałam jeszcze większy katar, zatkany nos i zaczęły się problemy z układem oddechowym – uczucie zalegania w oskrzelach, kaszel i skurcze oskrzeli. Do tego trudności ze snem, bo ciągle mnie dusiło. Myślałam, że to może jakiś wirus, przeziębienie – sezon infekcji. Ale w pracy rozmawiałam z koleżanką i okazało się, że jej mąż miał dokładnie te same objawy po zastosowaniu Zyrtec, który – jak wiadomo – ma tę samą substancję co Allertec. Po 24 godzinach od odstawienia leku nagły katar się zatrzymał, oskrzela się oczyściły, a po 48 godzinach zupełnie ustąpiły skurcze i kaszel.

Allertec bardzo skutecznie pomógł mi przy problemach z zatokami – objawy ustąpiły niemal całkowicie. Niestety, pojawiły się u mnie poważne problemy z układem oddechowym: uczucie zalegającej wydzieliny w oskrzelach, duszność i napadowe skurcze oskrzeli, którym towarzyszył męczący kaszel. Przez to praktycznie nie mogłem spać w nocy. Postanowiłam odstawić Allertec, bo objawy stawały się zbyt uciążliwe. Zauważyłam, że inni użytkownicy też opisywali podobne reakcje – wcześniej nigdy nie miałam problemów z oddychaniem ani żadnych objawów astmatycznych. Dla jasności – nie wystąpiły u mnie żadne dziwne sny czy zmiany nastroju, tylko te silne dolegliwości oskrzelowe.

Podawaliśmy Allertec dla dzieci naszemu trzylatkowi z powodu sezonowych objawów alergii. Już pierwszej nocy pojawiły się wymioty, a przez kolejne trzy tygodnie, kiedy kontynuowaliśmy podawanie leku, dziecko miało problemy żołądkowo-jelitowe – uporczywe wymioty i biegunkę. Zrobiliśmy szereg badań w kierunku różnych wirusów i pasożytów – wszystko wyszło ujemnie. Dopiero później uświadomiliśmy sobie, że to może być reakcja na Allertec. Uważajcie z tym lekiem, szczególnie u małych dzieci!