Czy Finaster obniża ciśnienie?

Finaster zwykle nie obniża ciśnienia jako typowy skutek uboczny. To nie jest jego charakterystyczne działanie niepożądane.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/finaster-finasteryd/czy-finaster-podnosi-cisnienie/

U mnie to wyglądało tak, że po Finasterze nie miałem jakiegoś stałego niskiego ciśnienia, ale przez pierwszy czas zdarzały mi się zawroty głowy i takie dziwne osłabienie przy wstawaniu. Najgorzej było rano albo jak długo posiedziałem i nagle się zerwałem. Miałem wtedy wrażenie, jakby mi ciśnienie spadało, bo robiło się słabo i musiałem chwilę odczekać.

Mój tata brał Finaster i też był moment, że mówił, że po nim gorzej się czuje, bo robiło mu się miękko w nogach i kilka razy zakręciło mu się w głowie. Na początku od razu założyliśmy, że to pewnie ten lek mu obniża ciśnienie, ale później wyszło, że bierze jeszcze inne tabletki i to wszystko mogło się po prostu nakładać. Z tego co czytałam po forach, ludzie różnie to opisują — jedni piszą, że nic takiego nie mieli, a inni właśnie wspominają o osłabieniu, lekkim kręceniu w głowie, uczuciu pustki w głowie albo gorszym samopoczuciu przy zmianie pozycji. Raczej nie wygląda to tak, że Finaster wszystkim obniża ciśnienie, tylko bardziej, że u niektórych organizm tak reaguje, zwłaszcza na początku albo przy innych lekach. U taty najbardziej pomagało powolne wstawanie i niepodnoszenie się gwałtownie z łóżka. Później już sam mówił, że nie wie, czy to był stricte Finaster, czy po prostu cała mieszanka leków i wiek zrobiły swoje. Ja bym więc napisała tak po ludzku, że sam Finaster raczej nie jest znany z typowego obniżania ciśnienia, ale może dawać objawy, które pacjent odbiera właśnie jako spadek ciśnienia.