Czy Asamax to antybiotyk?

Nie, Asamax nie jest antybiotykiem. Asamax jest lekiem z grupy 5-aminosalicylanów (5-ASA), który jest stosowany do leczenia chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/asamax/czy-asamax-to-antybiotyk/

Hej, mam pytanie, bo już sama zgłupiałam od tego wszystkiego. Czy Asamax to jest jakiś antybiotyk? Lekarz mi przepisał na zapalenie jelita, ale wiecie jak to jest – człowiek się stresuje i zaraz szuka w necie i różne rzeczy czyta. Ktoś coś wie?

Ja też na początku myślałam, że jak coś jest na stan zapalny to pewnie antybiotyk, ale Asamax to nie jest antybiotyk! Sama go brałam przez ponad rok jak miałam wrzodziejące zapalenie jelita grubego i trochę się naczytałam i nasłuchałam od lekarzy. Asamax to taki specjalny lek, który działa na jelita, żeby stan zapalny się zmniejszył, ale nie walczy z bakteriami jak zwykły antybiotyk.
Wiem, że jak człowiek bierze jakieś leki, to od razu myśli o skutkach ubocznych i różnych historiach, ale u mnie akurat Asamax był do zniesienia. Jedyne co – czasami trochę bolał mnie brzuch na początku, ale potem się wszystko uspokoiło. Także głowa do góry! :blush: I serio, nie panikuj – jakby to był antybiotyk, to lekarz by cię pewnie inaczej instruował, a tak to spokojnie bierzesz codziennie i pilnujesz diety. Trzymaj się!