Czy Aspulmo to steryd?

Aspulmo nie jest sterydem; jest to lek wziewny z grupy beta-2-mimetyków, stosowany w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/aspulmo/czy-aspulmo-to-steryd/

Dostałam ostatnio od lekarza Aspulmo i zaczęłam się zastanawiać – czy to jest steryd? Trochę się tego boję, bo wszędzie się mówi, że sterydy to takie „mocne leki” i nie wiem czy to jest coś, co można brać tak normalnie przy napadzie duszności. Jak to u Was wygląda? Ktoś stosuje i może powiedzieć, czy to bezpieczne i czy to faktycznie steryd?

Bałam się, że to steryd i że zaraz jakieś skutki uboczne mnie dopadną. Ale spokojnie – to nie jest steryd. To jest taki „ratunkowy” inhalator, który po prostu rozszerza oskrzela jak masz duszność.

U mnie to wygląda tak, że mam astmę od dzieciństwa i zawsze miałam dwa inhalatory – jeden „na co dzień”, a drugi właśnie taki jak Aspulmo na nagłe sytuacje. Jak mnie łapie duszność albo czuję, że zaczyna się coś dziać, to robię psik i po kilku minutach jest dużo lepiej. Serio działa szybko.

Jedyne co zauważyłam to czasem lekkie drżenie rąk albo takie uczucie jakby serce szybciej biło, ale to mija po chwili. Lekarz mi tłumaczył, że to normalne przy tym typie leku. Także spokojnie – nie steryd, tylko taki „pomocnik na szybko” :wink:

U mnie trochę inna historia, bo ja zaczęłam używać Aspulmo dopiero niedawno, po covidzie zaczęły mi się jakieś dziwne duszności pojawiać. Też pierwsze co – sprawdzanie w necie i panika, że to może steryd :sweat_smile:

Poszłam z tym do lekarza i mi wytłumaczył, że sterydy to są inne inhalatory, takie co się bierze codziennie, a Aspulmo to coś innego – działa tylko doraźnie. I faktycznie, jak mnie przydusi albo mam wrażenie, że nie mogę złapać pełnego oddechu, to robię inhalację i po chwili puszcza.

Moja znajoma ma astmę i mówiła dokładnie to samo – że zawsze nosi przy sobie taki inhalator „na wszelki wypadek”. Ja u siebie zauważyłam, że jak użyję, to czasem czuję lekkie pobudzenie, ale nic strasznego.