Zacząć przyjmować tabletki Atywia można w różnych momentach cyklu miesiączkowego, ale czas rozpoczęcia może wpłynąć na szybkość osiągnięcia pełnej skuteczności antykoncepcyjnej.
czy któraś z Was stosuje pigułki Atywia? Chciałabym poznać Wasze opinie – jak się czujecie podczas ich stosowania i czy zauważyłyście jakieś różnice w porównaniu do innych tabletek antykoncepcyjnych?
Mam też pewne pytanie. Zaczęłam je przyjmować w 2. dniu miesiączki, ponieważ wcześniej nie były dostępne w aptekach w moim mieście i musiano je sprowadzić. Czy w takiej sytuacji ich skuteczność będzie normalna? Wiem, że najlepiej byłoby zacząć od 1. dnia cyklu, ale lekarka nie zaleciła czekania, bo mam pęcherzyk na jajniku i zależało jej, żeby rozpocząć leczenie od razu. Na opakowaniu nie znalazłam szczegółowych informacji w tym zakresie. Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
Jeśli zaczęłaś brać pierwszą tabletkę w 2. dniu miesiączki, zazwyczaj zaleca się stosowanie dodatkowej antykoncepcji (np. prezerwatywy) przez pierwsze 7 dni. Po tym czasie tabletki powinny działać już normalnie. Jednak nie jestem pewna, czy w przypadku Atywia obowiązują dokładnie te same zasady – najlepiej upewnij się, czy w ulotce lub u swojej lekarki nie ma innych wskazówek.