Tak, Augmentin (amoksycylina i kwas klawulanowy) może być stosowany w leczeniu anginy, jeśli jest ona spowodowana przez bakterie wrażliwe na ten antybiotyk. Angina to zapalenie migdałków i/lub gardła, które może być spowodowane przez wirusy lub bakterie. Najczęstszym bakteryjnym sprawcą anginy jest Streptococcus pyogenes, który należy do grupy paciorkowców beta-hemolizujących grupy A (GAS).
Hej wszystkim, mam pytanie. Męczy mnie od dwóch dni okropny ból gardła i gorączka, najprawdopodobniej to angina, bo już kiedyś miałam coś podobnego. Lekarz kiedyś przepisał mi Augmentin, ale już nie pamiętam dokładnie na co. Czy Augmentin jest na anginę? Czy ktoś go brał na taki problem i może powiedzieć, czy pomógł? Jestem strasznie rozbita i boję się, że zaraz totalnie nie będę mogła przełykać. Będę wdzięczna za wszelkie doświadczenia!
Heja Misia! Kiedy miałam jakąś półtora roku temu koszmarną anginę, dosłownie płakałam z bólu przy każdym przełknięciu, a wyjście do pracy stało się kompletnie niewyobrażalne. Lekarz wtedy przepisał mi Augmentin i pamiętam, że już po pierwszej dobie poczułam, jakby ktoś odkręcił kurek z ulgą. Nie mówię, że to magiczna pigułka – wiadomo, każdy inaczej reaguje, a i sama angina potrafi mieć swoje humory. Ale w moim przypadku to był punkt zwrotny. Oczywiście, też leżałam, piłam litry ciepłej herbaty z miodem i imbirem, jadłam miękkie posiłki i marudziłam straszliwie mężowi. Po około trzech, czterech dniach mogłam już normalnie przełykać i nawet zjadłam lody, choć na początku bałam się, że z bólu dostanę spazmów. Jakby co, pamiętaj o tym, żeby dobrze się wysypiać i uważać na siebie. Mam wrażenie, że Augmentin był dla mnie wtedy jak taka wyciągnięta dłoń w momencie, gdy mój organizm już rwał włosy z głowy z bólu. No, tak to u mnie wyglądało, trzymaj się i mam nadzieję, że szybko poczujesz ulgę!