Augmentin może być stosowany w leczeniu zapalenia gardła, gdy infekcja jest wywołana przez bakterie wrażliwe na składniki leku. Jednak, ponieważ wiele zapaleń gardła jest spowodowanych przez wirusy, a nie bakterie, Augmentin nie jest zalecany w przypadku infekcji wirusowych gardła.
Cześć! Od trzech dni męczy mnie silne zapalenie gardła – boli tak, że ledwo przełykam ślinę. Sprawdziłam swoje migdałki: są duże, czerwone i lekko ropne. Ostatnio słyszałam, że niektórzy biorą Augmentin przy takich infekcjach. Czy ktoś z Was miał z tym doświadczenie? Czy Augmentin na zapalenie gardła pomógł Wam szybko stanąć na nogi? Nie wiem, czy to dobre rozwiązanie, bo nie chcę niepotrzebnie faszerować się lekami, ale już mam dosyć bólu. Co myślicie
Hej, pamiętam jak rok temu w środku zimy dopadło mnie paskudne zapalenie gardła. Miałem podobnie jak Ty – koszmarny ból, czerwone migdałki i uczucie, jakby ktoś ściskał mi krtań imadłem. Wtedy sąsiadka, która ma dzieciaki wiecznie chore, opowiadała, że jej lekarz zalecał Augmentin, gdy zwykła amoksycylina nie dawała rady. Byłem wtedy zdesperowany, bo ledwo mogłem mówić, a czekało mnie ważne spotkanie w pracy, na które nie mogłem pójść z głosem wykrzywionym bólem.
W moim przypadku zauważyłem poprawę po kilku dniach, ból gardła zaczął stopniowo słabnąć i mogłem w końcu przełknąć coś więcej niż tylko herbatę z miodem. Pamiętam też, że byłem trochę senny i rozbity, ale wolałem to niż piekielny ból przy każdym przełknięciu. Czułem, że to był strzał w dziesiątkę, bo szybko stanąłem na nogi i mogłem wrócić do normalnego funkcjonowania.
Oczywiście to tylko moje wspomnienia, nie każdy reaguje tak samo. Zresztą, ja wtedy byłem totalnie wyczerpany chorobą, więc może zwykła herbata z imbirem by już pomogła. Ale mam w głowie ten obraz: w jeden dzień ledwo oddycham z bólu, a po paru tabletkach jest lżej. Pamiętam, że potem też bardziej dbałem o siebie, piłem więcej wody, unikałem lodów, szukałem spokoju i starałem się po prostu trochę zwolnić. Nie wiem, czy Tobie też tak pomoże, ale przynajmniej w moim przypadku Augmentin przyczynił się do szybszej poprawy.