Czy Baclofen pomaga na ból kręgosłupa?

Tak, Baclofen może być skuteczny w łagodzeniu bólu kręgosłupa, szczególnie gdy ból wynika ze spastyczności mięśniowej.​

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/baclofen/czy-baclofen-jest-przeciwbolowy

Hej, czy ktoś tutaj brał Baclofen na ból kręgosłupa? Mam przewlekłe problemy z odcinkiem lędźwiowym, przepuklinę między L4/L5 i już mnie krew zalewa, bo nic mi nie pomaga. Lekarz ostatnio zaproponował mi Baclofen, ale ja już się boję tych wszystkich leków, bo na Mydocalm miałam jazdy – zawroty głowy i senność. Boję się, że znowu będę chodzić jak zombie, a mam pracę siedzącą i dzieciaki do ogarnięcia. Ktoś brał? Pomaga? Jak się po tym czuliście?

Ja Baclofen brałam, brałam… i powiem Ci, że to zależy. Bo jak masz ból od samej przepukliny, to cudów nie będzie – nie zniknie nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Ale jeśli masz napięte mięśnie i przez to boli jeszcze bardziej (a jak siedzisz dużo, to pewnie tak jest), to Baclofen może pomóc.

Ja mam problem z kręgosłupem odkąd urodziłam drugie dziecko. Wieczne dźwiganie, skręcanie, usypianie na fotelu w dziwnych pozycjach… aż pewnego dnia obudziłam się i nie mogłam się wyprostować. Poszłam do lekarza, rezonans – no i pięknie, dyskopatia, przepuklina, wszystko, co najgorsze. Miałam takie napięcie w plecach, że dosłownie czułam, jakbym miała kij wbity w krzyż.

Najpierw dali mi NLPZ, potem Mydocalm – tragedia, nie dość, że czułam się jakbym była na haju, to jeszcze ból prawie wcale się nie zmniejszył. Po kolejnej wizycie lekarz rzucił pomysł Baclofenu. No i co? No i pomogło! Nie tak, że ból całkiem zniknął, ale te spięte mięśnie wreszcie puściły i mogłam się jakoś ruszać, wstać z łóżka bez pięciominutowego namawiania samej siebie.

Ale uwaga – pierwsze dni były dziwne, czułam się trochę „miękka”, jakby mi nogi lekko pływały. Nic strasznego, ale trzeba się przyzwyczaić. No i to nie jest lek, który bierzesz na wieczór i rano budzisz się jak nowo narodzona. Trzeba go brać regularnie i dać mu chwilę na działanie.

Czy polecam? Jeśli masz spięte plecy i przez to boli bardziej, to tak, próbuj. Ale jeśli myślisz, że rozpuści Ci przepuklinę, to nie, to nie ta bajka.