Czy Berodual można stosować na noc?

Można stosować Berodual na noc, jeśli lekarz uzna to za konieczne w ramach leczenia chorób układu oddechowego, takich jak astma oskrzelowa i przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). W przypadku objawów kaszlu i duszności, które utrudniają sen, stosowanie Berodualu przed snem może pomóc złagodzić objawy i poprawić jakość snu.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/berodual/czy-berodual-mozna-stosowac-na-noc

Czy ktoś z was stosuje Berodual na noc? Czasem mam tak, że wieczorem duszności mocno się nasilają, a kaszel wręcz nie pozwala zasnąć. Zastanawiam się, czy inhalacja przed snem to dobry pomysł, czy raczej unikać, bo słyszałam, że może trochę pobudzać. Jak to wygląda u was? Stosujecie na noc? Jak się po tym czuliście?

Bardzo dobrze, że o to pytasz, bo miałam dokładnie taki sam dylemat. Zdarzało się, że wieczorami duszności dawały mi popalić i jedyną opcją na ulgę było wzięcie Berodualu. Pierwszy raz zrobiłam inhalację przed snem trochę z desperacji – było około 22:30, kaszel mnie dusił, a oddychanie przypominało walkę o każdy wdech. Po inhalacji poczułam ulgę prawie natychmiast, ale… no właśnie, potem nie mogłam zasnąć do prawie 1:00 w nocy. Serce waliło mi jak oszalałe, miałam dziwne wrażenie pobudzenia, jakbym wypiła dwie mocne kawy. :sweat_smile:

Teraz staram się planować inhalacje tak, żeby ostatnią zrobić najpóźniej około godziny 20:00, jeśli wiem, że wieczorem mogą pojawić się problemy z oddychaniem. Dzięki temu lek zdąży zadziałać, ale zanim położę się spać, mój organizm się uspokoi. Ale nie będę ściemniać – są dni, kiedy nie mam wyboru i muszę użyć Berodualu późno. Wtedy robię wszystko, żeby się wyciszyć: włączam spokojną muzykę, piję ciepłą herbatę bez kofeiny, a czasem nawet czytam książkę, żeby uspokoić głowę i serce.

Każdy organizm jest inny, więc warto obserwować, jak reagujesz na inhalacje o różnych porach. Może akurat u ciebie to pobudzenie nie wystąpi i będziesz mogła spokojnie korzystać z Berodualu nawet późno.