Można stosować Berodual na noc, jeśli lekarz uzna to za konieczne w ramach leczenia chorób układu oddechowego, takich jak astma oskrzelowa i przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). W przypadku objawów kaszlu i duszności, które utrudniają sen, stosowanie Berodualu przed snem może pomóc złagodzić objawy i poprawić jakość snu.
Czy ktoś z was stosuje Berodual na noc? Czasem mam tak, że wieczorem duszności mocno się nasilają, a kaszel wręcz nie pozwala zasnąć. Zastanawiam się, czy inhalacja przed snem to dobry pomysł, czy raczej unikać, bo słyszałam, że może trochę pobudzać. Jak to wygląda u was? Stosujecie na noc? Jak się po tym czuliście?
Bardzo dobrze, że o to pytasz, bo miałam dokładnie taki sam dylemat. Zdarzało się, że wieczorami duszności dawały mi popalić i jedyną opcją na ulgę było wzięcie Berodualu. Pierwszy raz zrobiłam inhalację przed snem trochę z desperacji – było około 22:30, kaszel mnie dusił, a oddychanie przypominało walkę o każdy wdech. Po inhalacji poczułam ulgę prawie natychmiast, ale… no właśnie, potem nie mogłam zasnąć do prawie 1:00 w nocy. Serce waliło mi jak oszalałe, miałam dziwne wrażenie pobudzenia, jakbym wypiła dwie mocne kawy.
Teraz staram się planować inhalacje tak, żeby ostatnią zrobić najpóźniej około godziny 20:00, jeśli wiem, że wieczorem mogą pojawić się problemy z oddychaniem. Dzięki temu lek zdąży zadziałać, ale zanim położę się spać, mój organizm się uspokoi. Ale nie będę ściemniać – są dni, kiedy nie mam wyboru i muszę użyć Berodualu późno. Wtedy robię wszystko, żeby się wyciszyć: włączam spokojną muzykę, piję ciepłą herbatę bez kofeiny, a czasem nawet czytam książkę, żeby uspokoić głowę i serce.
Każdy organizm jest inny, więc warto obserwować, jak reagujesz na inhalacje o różnych porach. Może akurat u ciebie to pobudzenie nie wystąpi i będziesz mogła spokojnie korzystać z Berodualu nawet późno.
Na ile przed snem podajecie Berodual i Nebbud przy zaostrzeniu? Zwykle robiłam inhalację około 18:00, ale ostatnio syn zaczyna mocno kaszleć dopiero wieczorem. Czy można podać Berodual godzinę przed snem albo nawet później?
U nas standardowo podaję około 1–2 godziny przed snem, bo zaraz po inhalacji kaszel czasami na chwilę się nasila. Gdy jest wyraźna duszność albo świsty, nie patrzę jednak na godzinę — zdarzało się robić inhalację także późnym wieczorem. Berodual ma rozszerzyć oskrzela, więc przy zaostrzeniu ważniejsze są objawy niż sztywna pora.
My najczęściej robimy Berodual mniej więcej godzinę przed snem, a Nebbud później, zgodnie z rozpisanym schematem. Przy większym zaostrzeniu podawaliśmy Berodual nawet w nocy. Po Nebbudzie zawsze płuczemy usta, a gdy dziecko korzysta z maski, myjemy też twarz.
U nas pediatra mówiła, że dla Berodualu nie ma zasady typu „nie wolno po 18:00”. Trzeba tylko obserwować reakcję, bo niektóre dzieci po inhalacji są bardziej pobudzone, mają szybsze bicie serca albo trudniej zasypiają. Dlatego przy lżejszych objawach wolę podać go wcześniej, ale przy duszności nie czekam do rana.